Categorieën

Service

Blase: ‘College met ONS.Vlaardingen en SP’

Blase: ‘College met ONS.Vlaardingen en SP’
Politiek

Blase: ‘College met ONS.Vlaardingen en SP’

  • Erik Meijer
  • 03-04-2018
  • Politiek
Blase: ‘College met ONS.Vlaardingen en SP’
VLAARDINGEN – Vlaardingen moet een college krijgen met in ieder geval ONS. Vlaardingen en de SP. Dat schrijft verkenner Bert Blase in zijn eerste rapport aan de lijsttrekkers. 

Blase sprak de afgelopen week met alle twaalf Vlaardingse lijsttrekkers en haalde daar voldoende informatie uit voor een vervolg. ,,Er is een breed draagvlak voor een raadsakkoord’’, concludeert Blase. ,,Het zou de onderlinge samenwerking kunnen bevorderen en het biedt mogelijkheden om de inwoners van Vlaardingen bij besluitvorming te betrekken.’’ 

Uit de gesprekken kwam ook de wens naar voren zo’n raadsakkoord niet ‘even af te raffelen’. ,,Het opstellen vraagt meer aandacht dan in een paar weken mogelijk is.’’ Een aantal fracties opperde daarom om eerst een college te vormen en pas daarna aan de slag te gaan met het raadsakkoord. 

De woorden ‘vertrouwen’ en ‘integriteit’ lijken ook tijdens de gesprekken met Blase weer een sleutelrol te hebben gespeeld. ,,Er moet worden geïnvesteerd in onderling vertrouwen, omgangsvormen, aandacht voor integriteit en afspraken over de financiering van politieke partijen’’, schrijft hij. ,,Het afronden van het integriteitsonderzoek en het uitvoeren van integriteitsscans naar raadsleden en wethouders heeft volgens veel fracties eerste prioriteit.’’ 

Blase adviseert een ‘brede en evenwichtige coalitie’ waaraan zowel partijen uit de huidige coalitie als oppositie deelnemen. Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) en Arnout Hoekstra (SP) zouden als informateurs aan de slag moeten om deze coalitie tot stand te brengen.