Kankersterfte in Vlaardingen

08-09-2016 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Afgelopen week werd de volgend uitspraak nog gedaan bij Omroep Vlaardingen tijdens een interview met een raadslid: ,,Vlaardingen heeft de hoogste kankersterfte van heel Nederland’’. Een uitspraak die vaker gedaan wordt door politici in onze stad om een punt te maken. Meestal gaat het dan over milieuvervuiling. Klopt de stelling echter wel ? We gingen het na.

Recente cijfers over kankersterfte in Nederland worden bijgehouden door het ministerie van Volksgezondheid,  Welzijn en Sport (VWS). Je kunt ze vinden op de website volksgezondheidenzorg.info  . Vooral in Groningen is een cluster van gemeenten te vinden met hogere sterftecijfers dan het landelijk gemiddelde. Bij het weergeven van de statistieken wordt het gemiddelde in Nederland uitgedrukt met het indexeringscijfer 100. Een technisch hulpmiddel waarbij afwijkingen ‘naar boven’ meer dan 100 ‘scoren’ . Veel gemeenten in Groningen scoren boven 100, met een uitschieter in Pekela van 122.

Opvallend is dat op de Waddeneilanden Terschelling en Schiermonnikoog er ook een bovengemiddelde sterfte is als gevolg van kanker, terwijl het eiland er tussenin, Ameland, het cijfer op 79 staat; benedengemiddeld dus. Overigens zijn de cijfers per gemeente gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht, om vergelijkingen mogelijk te maken.

Hoe liggen de cijfers in Vlaardingen ? Die zijn gemiddeld en vergelijkbaar met veel andere gemeenten. Het indexcijfer staat bij ons precies op 100. Vlaardingen wordt daarbij ‘vooraf gegaan’ door enige tientallen gemeenten waar het sterftecijfer als gevolg van kanker hoger of veel hoger ligt. Conclusie: de uitspraak dat Vlaardingen de hoogste kankersterfte van Nederland heeft klopt niet.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date