Verkoop school door gemeente kost geld

16-05-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Stel, je verkoopt je huis. De koper betaalt je de volledige vraagprijs, maar wil vervolgens dat je daarna wel meebetaalt aan een aantal zaken. Het verfraaien van de omgeving bijvoorbeeld en nog meer. Gek? Nou, niet waar het de gemeente Vlaardingen betreft.

Eerder verkocht de gemeente Vlaardingen de voormalige Globeschool aan de Van Limburg Stirumstraat aan projectontwikkelaar De Steenvlinder. Die knapt de school op tot cascowoningen en die gaan verder afgebouwd worden door de individuele kopers. De verkoopprijs was €349.000 voor het hele gebouw, maar daar moest nog wat geld af, waardoor de netto opbrengst voor de gemeente €281.000 bedraagt. Aan de omgeving, de buitenruimte om de school heen moet echter nog wel gesleuteld worden en daar is dan weer een bedrag van €213.000 voor nodig. Zo verdampt langzaam de opbrengst van de verkoop en het afstoten van panden door de gemeente lijkt daarmee een dure zaak te worden.

Overigens lijkt projectontwikkelaar De Steenvlinder er weer wel goed aan te verdienen. Er zijn in totaal 7 kluswoningen beschikbaar, variërend in prijs van €85.000 tot €349.000. Natuurlijk investeert deze verkoper ook, maar wel beperkt tot het ‘eigen terrein’ en het eigen gebouw.

Had de gemeente niet kunnen voorzien dat er fors wat geld in de omgeving geïnvesteerd moest worden?  Leefbaar Vlaardingen vroeg er onlangs naar en de antwoorden zijn veelzeggend:

,,Na het sluiten van de koopovereenkomst bleek dat het omringend openbaar gebied een zeer grondige aanpak verdiende en daarbij zou een groot aantal parkeerplekken op openbaar gebied moeten worden heringericht. Die laatste zijn op kosten van de gemeente heringericht hiermee blijven ze openbaar beschikbaar. De kosten zijn hoger omdat er bij het oorspronkelijke besluit nog geen uitgewerkt ontwerp van de openbare ruimte beschikbaar was en nu wel; daarnaast zijn de aanneemsommen de laatste jaren flink zijn gestegen en er is niet alleen het noodzakelijke werk, veroorzaakt door de verkoop van de school,  maar ook een flinke opknapbeurt voor de gehele directe omgeving’’. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date