Categorieën

Service

100 jaar Jenaplan onderwijs gevierd in Vlaardingen

100 jaar Jenaplan onderwijs gevierd in Vlaardingen
Onderwijs

100 jaar Jenaplan onderwijs gevierd in Vlaardingen

  • Redactie
  • 27-05-2024
  • Onderwijs
100 jaar Jenaplan onderwijs gevierd in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Op 23 mei 2024 vierde Jenaplan Vlaardingen het honderdjarige jubileum van het Jenaplan onderwijs. Ze hebben hiervoor een feestelijke dag georganiseerd. De kinderen staan op deze dag stil bij 100 jaar Jenaplan. Daarom is in alle stamgroepen het prentenboek over Peter Petersen voorgelezen. Op deze manier leren de kinderen meer over Jenaplan.

De hele dag was de ‘Klankenkaravaan’ op school. De kinderen leren muziek te maken op diverse muziekinstrumenten van de hele wereld en hebben veel dingen geleerd over de verschillende continenten: Azië, Afrika, Oceanië en Zuid-Amerika. De kinderen hebben allerlei dingen geknutseld zoals onder andere een leuke hoed van hoedenstroken en plaatjes gemaakt van de dieren die in het werelddeel leven.

‘s Middags treden de kinderen op in de Stadsgehoorzaal voor de ouders. Daar lieten ze zien wat ze hebben geleerd en geknutseld op basis van het werelddeel.

Peter Petersen en Jenaplan

Peter Petersen was hoogleraar pedagogiek en mocht in 1924 leidinggeven aan een oefenschool, waar hij zijn pedagogische ideeën in de praktijk kon brengen en de effectiviteit kon toetsen. Daarbij wilde hij de leerdoelen behalen, maar ging het hem vooral erom dat de school een leef- en werkgemeenschap vormde, een plek waar je leert samenleven. Hij zag dat de jaarklas waar kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar zitten voor verschillende kinderen remmend werkte bij de ontwikkeling. Daarom introduceerde hij de stamgroep, waar meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar zitten. De rollen van jongste, middelste en oudste kinderen geeft dynamiek in de groep en geeft kinderen ruimte om sneller te gaan of wat meer tijd te nemen. En 100 jaar later werkt dit principe nog heel goed.