Categorieën

Service

Afvalwaterzuivering: de strijd tegen windmolens

Afvalwaterzuivering: de strijd tegen windmolens
Politiek

Afvalwaterzuivering: de strijd tegen windmolens

  • Redactie
  • 15-03-2025
  • Politiek
Afvalwaterzuivering: de strijd tegen windmolens

VLAARDINGEN - Gedane zaken nemen geen keer. Maar dat geldt niet als je Remi Poppe heet. Afgelopen maand schreef hij een brief aan de gemeente Vlaardingen en het Hoogheemraadschap Delfland. Natuurlijk over de nieuwbouw van de Afvalwaterzuivering tegen de Westwijk aan, op de plek waar nu nog de Oekraïense woonwijk Mrija staat. Die gaat verdwijnen in 2026 en dat is zonde, aldus Poppe. Van het geld, en ook omdat hij blijft vasthouden aan het alternatief om een nieuwe afvalwaterzuivering te maken op de huidige plek, aan de ‘andere kant’ van de Maassluissedijk. Daar waar de Groote Lucht is.

Remi Poppe kreeg vanwege zijn maatschappelijke verdiensten afgelopen maand nog De Gouden Haring opgespeld , maar kan het wat zijn strijd voor de afvalwaterzuivering en de wijk Mrija wel vergeten. Die kogel is allang door de kerk, de raad heeft voor gestemd in 2023 en er zijn ook al bindende afspraken gemaakt tussen de gemeente en het Hoogheemraadschap. En natuurlijk zijn er afspraken met de Rijksoverheid die de wijk gefinancierd heeft.

Remi Poppe voert actie met onder meer voormalig huisarts Harry de Vries, de dominees Hugo Habekotté en Jan de Geus en Frederieke Verheijen. In de brief die Poppe en zijn medestrijders geschreven hebben geven ze een opsomming van argumenten om de afvalwaterzuivering op de huidige plek te houden. Het is echter vooral een herhaling van zetten, die ze al vaker gedaan hebben.

In 2026 is het voorbij, maar de gebouwen van Mrija zullen een nieuwe bestemming krijgen, op een andere plek, dat wel. Zo’n 48 woningen worden ‘geadopteerd’ en in Vlaardingen elders ingezet. De strijd om Mrija is echter gestreden.