Categorie├źn

Service

Als starter een huis kopen. Wat moet je weten?

Als starter een huis kopen. Wat moet je weten?
Wonen

Als starter een huis kopen. Wat moet je weten?

  • Advertorial
  • 09-09-2021
  • Wonen
Als starter een huis kopen. Wat moet je weten?
VLAARDINGEN - Ben je een starter op de woningmarkt en droom je ervan je eerste koopwoning te kopen? Dan heb je vast allerlei vragen, en er zijn allerlei zaken waarover je nu moet nadenken. Hoewel de woningmarkt voor starters al jaren een moeilijk terrein is, proberen we je een eindje op weg te helpen. Want er is voor starters meer mogelijk dan je misschien weet!

Om te beginnen: weet je al hoeveel je maximaal kunt lenen voor je hypotheek? Ga eens langs bij een hypotheekadviseur, die kunnen perfect voor je uitzoeken hoeveel je kunt lenen. Vaak doen ze dat kosteloos. Dat kan als je alleenstaand bent, samenwonend of gehuwd. In elke situatie is een hypotheekadvies mogelijk.

Starterslening
Misschien kom jij of komen jullie wel in aanmerking voor een starterslening. Dat is een aanvulling op de hypotheek die je afsluit bij de bank. Hij is beschikbaar voor mensen tussen de 18 en 35 jaar die nét een stuk financiën tekortkomen bij de aanschaf van de eerste koopwoning. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over deze starterslening. Eén voorwaarde is wel dat de koopsom van je droomhuis maximaal € 225.000 mag zijn. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je meer lezen over de starterslening https://www.svn.nl/starterslening.

Vrijstelling overdrachtsbelasting
Misschien voldoe je ook wel aan de voorwaarden voor de startersvrijstelling overdrachtsbelasting? Die vrijstelling krijg je als je tussen de 18 en 35 jaar bent, en als de woning die je wilt kopen maximaal € 400.000 waard is. In dat geval hoef je eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aanschaf van de woning. Je moet er wel zélf gaan wonen, en je leeftijd op de datum van overdracht is bepalend.

Schenking
Is er misschien een familielid, suikeroom of gulle vriend in staat om jou een belastingvrije schenking te doen? Iedereen mag jou namelijk maximaal € 105.302 belastingvrij schenken. Zolang je dat bedrag maar gebruikt in hetzelfde kalenderjaar en alleen voor de aanschaf van een woning.

Twee inkomens
Met twee inkomens kun je meer lenen dan alleen. Als starter maak je dus meer kans door met iemand anders een woning te kopen. Daarvoor hoef je niet per se een vaste partner te hebben; misschien is het voor jou een optie om een huis te kopen met een goede vriend(in)? Laat je dan wel heel goed informeren over de hypotheek en maak goede afspraken.

Energiebesparende maatregelen
De hypotheek die je kunt afsluiten, mag maximaal 100% de waarde van het huis zijn. Maar als starter kun je extra lenen als je energiebesparende voorzieningen financiert met je hypotheek. Dan kan het bedrag dat je leent oplopen tot 106% van de woningwaarde. Dat extra geld moet wel aantoonbaar aan energiebesparende maatregelen worden aangegeven.

En last but not least: overweeg een aankoopmakelaar te raadplegen. Kies je voor ons dan doen wij onze uiterste best om voor jou als starter het onderste uit de kan te halen! Daar kun je van op aan. Meer weten, neem contact met ons op.

3D Makelaars
Olivier van Noortlaan 108
010 - 42 777 88
[email protected]
www.3dmakelaars.nl

3D Makelaars

Olivier van Noortlaan 108, Vlaardingen

Meer over 3D Makelaars →