Categorieën

Service

Autobrand in de Westwijk: slaat pyromaan weer toe?

Autobrand in de Westwijk: slaat pyromaan weer toe?
112

Autobrand in de Westwijk: slaat pyromaan weer toe?

  • Redactie
  • 02-08-2021
  • 112
Autobrand in de Westwijk: slaat pyromaan weer toe?

Fotografie: Flashphoto NL

VLAARDINGEN - In de nacht van zondag op maandag is er wederom een auto uitgebrand. Deze keer aan de Samuel Esmeijerstraat in Vlaardingen-West.

Even na 04:38 uur werden de brandweer en politie gealarmeerd. De brandweer die snel ter plaatse was, kon niet voorkomen, dat de auto volledig uitbrandde. Twee naast geparkeerde voertuigen liepen ook flinke brandschade op. Het is de derde autobrand sinds afgelopen weekend in Vlaardingen, in de nacht van zaterdag op zondag gingen er aan de Platanendreef en op de Madridweg ook twee auto's in vlammen op. De politie gaat uit van brandstichting en doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Vlaardingen wordt al jarenlang met grote regelmaat geteisterd door onverklaarbare branden. In 2014 woedden er rond de Boerhavestraat verschillende branden. In 2015 kreeg Vlaardingen te maken met de autobranden en sindsdien lijkt het een jaarlijks terugkerend ‘fenomeen’.

Voormalig burgemeester Bert Blase stelde in 2016 een noodverordening in om de autobranden tegen te gaan. Niemand mocht ’s nachts meer rondlopen met voorwerpen die kunnen worden gebruikt om brand te stichten, zoals brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten of brandontstekers. Als er een redelijk vermoeden bestond dat iemand zulke spullen bij zich heeft, kan de politie hem of haar preventief fouilleren door bijvoorbeeld te vragen een tas te openen. Iedereen is verplicht hieraan mee te werken. ,,We hopen één of meerdere mensen zo op te jagen dat ze stoppen’’, aldus burgemeester Blase bij de persbijeenkomst destijds , waar hij de maatregel afkondigde. ,,Overigens mag de omschrijving 'redelijk vermoeden' ruim geïnterpreteerd worden. Dat betekent wel dat er ook onschuldige Vlaardingers de dupe zullen zijn en gefouilleerd kunnen worden. We achten de maatregel echter wel gerechtvaardigd. Deze moet nog wel bekrachtigd worden door de gemeenteraad, maar hij gaat nu al in.’’

Ondanks alle maatregelen is er nooit een mogelijke dader gearresteerd en veroordeeld. Jaar na jaar was inmiddels ‘raak’ na dat eerste jaar in 2014 en in 2021 begon het aan de Olmendreef