Categorieën

Service

Balder vaart de nieuwe haring binnen

Balder vaart de nieuwe haring binnen
Nieuws

Balder vaart de nieuwe haring binnen

  • Redactie
  • 24-06-2022
  • Nieuws
Balder vaart de nieuwe haring binnen

fotografie: Paul Meuldijk

VLAARDINGEN - Het binnenvaren van de nieuwe haring door de Balder op donderdag 23 juni was dit jaar meteen het startsein van het tot Haring & Bier Festival omgedoopte Haring & Bierfeest, Burgemeester Bert Wijbenga keurde zelf de haring en zijn opgestoken duim was een teken dat hij officieel is goedgekeurd.

Het binnenhalen van de Nieuwe Haring wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen. Dit evenement is een voor Nederland unieke traditionele gebeurtenis, die teruggrijpt op de eeuwenlange positie van Vlaardingen als grootste haringhaven van Nederland. Het is eveneens traditie dat in Vlaardingen de beste Nieuwe Haring wordt aangevoerd!

Keuring en bijbehorende historische activiteiten werden door acteurs en vrijwilligers op een zo authentiek mogelijke manier nagespeeld. Hierdoor kreeg de toeschouwer een goed beeld van dit belangrijke onderdeel van onze eeuwenoude haringcultuur. Na het keuren werd de 'Koningharing' met de 'haringsjees' symbolisch naar Zijne Majesteit gebracht. Omdat dat toch wat ver bleek, werd het kantje Nieuwe Haring overhandigd aan de gasten van aanloophuis De Groene Luiken aan de Oosthavenkade. 

Vanzelfsprekend kregen de belangstellenden op de kade ruimschoots de gelegenheid de haring te proeven, tegen een vriendelijke prijs. Omdat vis moet zwemmen, was ook de tap goed gevuld.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →