Categorie├źn

Service

Begrotingstekort: 'Provincie gaat ingrijpen in Vlaardingen'

Begrotingstekort: 'Provincie gaat ingrijpen in Vlaardingen'
Politiek

Begrotingstekort: 'Provincie gaat ingrijpen in Vlaardingen'

  • Redactie
  • 17-12-2019
  • Politiek
Begrotingstekort: 'Provincie gaat ingrijpen in Vlaardingen'
VLAARDINGEN – Vlaardingen heeft nog een paar maanden om te komen tot een sluitende Begroting. Er is nu een tekort van ongeveer €5 miljoen maar er moet maar liefst de komende tijd voor zo’n €8 miljoen bezuinigd worden. Binnenkort zal de Provincie waarschijnlijk ingrijpen en verantwoordelijk wethouder Sebastiaan Nieuwland waarschuwde er vandaag al voor in een raadsmemo.

Als de Provincie ingrijpt betekent dit dat het dagelijks bestuur, Gedeputeerde Staten (GS), de Begroting moet goedkeuren. En ook nog eens elke afwijking daarvan. Er kan dan geen cent uitgegeven worden zonder toestemming vooraf ‘van boven’ en dat zal de snelheid van besluitvorming geen goed doen. In de praktijk betekent dit schrappen van uitgaven of het verhogen van de belastingen voor de inwoners. De landelijke overheid zal immers niet bijspringen en er moet toch ergens geld vandaan komen om de wettelijke taken uit te voeren en de reguliere bedrijfsvoering door te laten gaan.

Het schrappen van uitgaven betekent in de praktijk dat elke subsidie ontvangende instelling maar moet afwachten of er in de komende vier jaar nog voldoende financiële steun gegeven wordt om het huidige niveau van dienstverlening vast te kunnen houden. Wat betekent dat dus voor een Museum, de Stadsgehoorzaal, de Kroepoekfabriek of KADE40? Maar ook welzijnsorganisaties  en zorginstellingen kunnen zich niet ‘veilig wanen’.

Wethouder Nieuwland geeft aan dat de raad voor twee oplossingen kan kiezen om het toezicht te beëindigen. De eerste is het heel snel komen met een concreet en uitvoerbaar herstelplan om uitgaven en inkomsten wel in balans te brengen. Een tweede oplossing is om iets meer tijd te nemen en te werken aan een Begroting voor het jaar daarop (en de volgende jaren), die robuust en uitvoerbaar is. Tot die tijd regeert de Provincie over Vlaardingen.