Categorieën

Service

Bewoners VOP: geef ons een oplossing voor groeiende parkeerdruk

Bewoners VOP: geef ons een oplossing voor groeiende parkeerdruk
Nieuws

Bewoners VOP: geef ons een oplossing voor groeiende parkeerdruk

  • Redactie
  • 27-10-2023
  • Nieuws
Bewoners VOP: geef ons een oplossing voor groeiende parkeerdruk

De achterzijde van Zomerstraat 41

VLAARDINGEN - Vanaf het moment dat de ontwikkelaar Apex Investments is begonnen met de officiële procedure om locatie Zomerstraat 41 te ontwikkelen heeft deze de participatie met de buurt gestart. Er zijn inmiddels twee bijeenkomsten geweest, waar bewoners hun zegje konden doen. Dat er gesloopt en gebouwd gaat worden is bijna onontkoombaar, maar het verdwijnen van cultureel centrum KOFA en de extra parkeerdruk zijn de twee grote zorgen die er leven. Bij uitbater (en eigenaar) van KOFA Michel Meulstee, en een groep buurtbewoners. Die spraken gisteravond dan ook de gemeenteraad toe over hun bezwaren.

Michel Meulstee schetste welke belangrijke rol KOFA speelt, in de buurt en daarbuiten; niet alleen oefenen en spelen er bandjes in het centrum, maar ook worden er wekelijks, op meerdere dagen, kwetsbare cliënten ontvangen vanuit GGZ instellingen. Om bezig te zijn met kunst en een kop koffie, cultuur en cursussen. ,,Ik vraag dan ook uw hulp voor wat we doen, om KOFA voort te kunnen zetten’’, betoogde Meulstee. Een gesprek dat hij eerder had met, zoals hij het zelf omschreef, de wethouder van slopen en bouwen, had nog geen oplossingen gebracht. En in KADE40 en de Kroepoekfabriek werken ze net weer op ander schaal, en op een ander terrein, dan KOFA.

Twee vertegenwoordiger van de buurtbewoners, spraken over de bouwplannen, de te kappen bomen en de extra parkeerdruk die er verwacht werd. ,,De VOP is heel divers, en de componistenbuurt zal er geen last van hebben’’, aldus de bewoners. ,,Maar wie kort achter de Zomerstraat woont is ’s avonds vaak en lang bezig om een plek te vinden na het werk. Grootstedelijke problemen moeten dan ook maar eens grootstedelijk aangepakt worden, bijvoorbeeld via parkeervergunningen. Want weliswaar wordt er geen parkeervergunningen verstrekt aan de bewoners van de nieuw te bouwen appartementen, maar kort verderop in de VOP kun je gewoon gratis parkeren. Waarom zou je dan in de parkeergarage in het stadhuis willen staan? denk alsjeblieft met ons mee!’’, aldus de oproep aan de gemeente(raad) aan het eind van het betoog uit de buurt.

Er volgden vragen die niet altijd van evenveel realiteitszin getuigden; zo vroeg raadslid Erik van Pienbroek van de SGP/ChristenUnie of de buurt meer geholpen zou zijn met een parkeermogelijkheid onder het gebouw. Schier onmogelijk, want peperduur en bouwtechnisch zou dat ook veel problemen opleveren. Rianne Molenaar van Leefbaar Vlaardingen haakte in op de problemen van het parkeren en vroeg of er dan maar weer een nieuwe enquête moest komen. De buurt had betaald parkeren toch al eens afgewezen? De aanwezige bewoners pleitten ervoor om de mensen in de buurt met een minimum inkomen bijvoorbeeld een parkeervergunning tegen lage kosten te verstrekken. En anderen wilden best wat meer betalen voor een oplossing. Zolang de buurt nou maar eens serieus genomen werd door de gemeente, zo was het gevoel in een belangrijk deel van de buurt.

Na gehouden bewonersavonden over het Touwrijkcomplex, komt er een vervolg voor inspraak tijdens de tervisielegging van de plannen. Daarbij kunnen nog bezwaren of zienswijzen worden ingediend.