Categorie├źn

Service

Gemeente onderzoekt parkeerdruk

Gemeente onderzoekt parkeerdruk
Nieuws

Gemeente onderzoekt parkeerdruk

  • Redactie
  • 26-03-2021
  • Nieuws
Gemeente onderzoekt parkeerdruk
VLAARDINGEN - Een verkeersonderzoeksbureau neemt in opdracht van de gemeente het parkeren onder de loep in het Centrum, de VOP, de Oostwijk, Babberspolder-Noord, de Indische Buurt, de Oranjebuurt in Ambacht en een deel van de Westwijk. De veldwerkers van het bureau zijn tussen 22 maart en 25 april in deze buurten te zien. De gemeente doet elke drie jaar onderzoek om de parkeerdruk te meten. Dit maakt de ontwikkeling van parkeerdruk zichtbaar en daardoor kan bekeken worden of er maatregelen nodig zijn om de parkeerdruk te verminderen.


Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Om te beginnen brengen de onderzoekers het aantal parkeerplaatsen in kaart. Ook meten ze de bezetting van de parkeerplaatsen en kijken ze welke auto’s er staan. Op basis van kentekenregistratie kunnen ze de herkomst van het voertuig achterhalen en aan de hand van de vergunning zien ze of de auto van een bewoner, een werknemer/werkgever of - via gebruik van de visiteregeling - een bezoeker is. Ook brengen ze in kaart hoe mensen voor het parkeren betalen (bijvoorbeeld via een parkeervergunning, een parkeerticket of mobiel parkeren). In het onderzoek wordt zowel het parkeren in de openbare ruimte als het parkeren op privaat terrein onderzocht als dat te zien is vanaf de openbare weg. Van voertuigen op privaat terrein verzamelen de onderzoekers geen kentekengegevens. Ze kijken alleen of er gebruik van de plek wordt gemaakt.

De resultaten van het parkeeronderzoek zijn nuttig voor het ontwikkelen van parkeerbeleid, het monitoren van de parkeersituatie in de wijken en het beantwoorden van vragen over parkeren van bewoners. Een hoge parkeerdruk betekent dat bewoners vaak lang moeten zoeken om een parkeerplekje te vinden voor hun auto. Dit kan een reden zijn om betaald parkeren in te voeren. Voor de VOP, Oostwijk-Oost en de Indische Buurt heeft de gemeente hier al plannen voor. De uitkomsten van de parkeerdrukmeting kunnen deze plannen al dan niet ondersteunen. In mei ontvangen bewoners van de VOP en de Oostwijk-Oost overigens een uitnodiging om hun mening te geven over het wel of niet uitbreiden van betaald parkeren in hun wijk.

De onderzoekers zijn herkenbaar aan rode hesjes met daarop ‘Verkeersonderzoek DataCount’. Het onderzoek wordt uitgevoerd, volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).