Categorieën

Service

Bloed, zweet en bramen

Bloed, zweet en bramen
Nieuws

Bloed, zweet en bramen

  • Dick van der Pijl
  • 14-08-2022
  • Nieuws
Bloed, zweet en bramen
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Al meer dan veertig jaar is het hetzelfde liedje deze tijd van het jaar. Wanneer ik de enorme hoeveelheid bramen zie overal langs de paden wanneer ik de hond uitlaat, begint het te kriebelen. Dan kan ik het niet laten. Ik kan niet al die bramen gewoon aan de struiken laten zitten. Ik word gewoon inhalig.

Het terrein naast mij wordt niet onderhouden. Het was eerst een weiland maar het is ondertussen anderhalve hectare met alleen maar bramenstruiken. Het is ook te horen als de bramen rijp zijn. Het is dan een enorm getwitter van honderden vogels die zich eraan tegoed doen. Zodra ik  voorbij loop , vliegen ze allemaal tegelijk de lucht in om weer op de bramen af te schieten zodra ik op een wat grotere afstand verwijderd ben. Miljoenen kilo’s zitten er aan de struiken. Dus je raad het al, de afgelopen dagen ben ik aan het plukken gegaan.

Maar het is eigenlijk geen doen overdag. De temperatuur steeg elke middag tot ver over de 35 graden en dan is het afzien in het zonnetje. Letterlijk  worden de bramen in de emmer die ik geplukt heb, vermengd met zweet en bloed. Ze nemen altijd wraak, die rotbramenstruiken. Hoe voorzichtig je ook te werk gaat, die doornen weten je altijd te vinden. Met het ouder worden wordt de huid ook dunner en voor je het weet loopt het bloed langs je armen en handen en als je geen lange broek aandoet ook langs je benen. Maar goed, het kleurt je bramenjam mooi donkerrood.

Het resultaat mag er zijn. Allereerst een flink aantal potten gewone bramenjam maar daarnaast heb  ik ook bramengelei gemaakt. Na het koken pers ik de bramen zoveel mogelijk door een zeef. Normaal haal ik iets meer dan drie potten jam uit een kilo fruit maar in de zeef blijft meer dan een halve pot jam aan pitjes zitten en die gooi je weg.  Dat gaat me wel aan het hart maar niet iedereen is er van gediend in de loop van de dag nog weer zaadjes van de bramen tussen je tanden vandaan te halen.

Wat doe je daar nou zo in Frankrijk ? Verveel je je niet ? Nee dus !

Dick van der Pijl