Categorieën

Service

Boeren vragen: ‘Houdt u uw hond aan de lijn?'

Boeren vragen: ‘Houdt u uw hond aan de lijn?'
Nieuws

Boeren vragen: ‘Houdt u uw hond aan de lijn?'

  • Kor Kegel
  • 02-04-2020
  • Nieuws
Boeren vragen: ‘Houdt u uw hond aan de lijn?'
VLAARDINGEN/MAASSLUIS/SCHIEDAM – De boeren en vogelbeschermers in Midden-Delfland doen met klem een beroep op hondenbezitters om hun viervoeters aangelijnd te houden. Het is de tijd van jonge hazen. Weidevogels zijn al volop aan het broeden. Er zijn de afgelopen week echter meldingen binnengekomen van loslopende honden die achter de haasjes aanrennen en de weidevogels op de vlucht jagen. Dat kan desastreuze gevolgen hebben, zegt Floor Koonneef, projectleider van het Weidevogelpact Midden-Delfland. 

“Grutto’s, kieviten en andere weidevogels zijn van heinde en verre gekomen om hun nest te bouwen in de weilanden van Midden-Delfland”, zegt ze. “Gemiddeld broeden grutto’s vier weken op vier eieren en daarna lopen de kuikens nog een week of vijf in de polder voordat ze kunnen vliegen. Maar weidevogels zijn enorm bang voor honden. Op plekken waar honden door het weiland lopen, gaan ze niet broeden. Ook is de kans groot dat ze hun nest verlaten en dat de eieren niet uitkomen.”

Floor wijst erop dat het in Nederland niet goed gaat met oer-Hollandse weidevogels zoals de grutto, de tureluur en de kievit. “Het aantal grutto’s is de laatste tien jaar met de helft achteruitgegaan. Negentig procent van de West-Europese gruttopopulatie broedt in Nederland. Als deze vogel in ons land uitsterft, heeft dat funeste gevolgen voor de Europese populatie. We kunnen ons dus geen extra verliezen door verstoring veroorloven.” 

Veel boeren en vrijwilligers doen in het voorjaar hun uiterste best om de weidevogels en hun kuikens te beschermen, maar ze vragen hulp van de stedelingen die in het polderlandschap hun hond komen uitlaten. “Het is prachtig weer en bij al het thuis zitten vanwege het coronavirus is het natuurlijk heerlijk om even met de hond een wandeling te maken door de polder. Doe dat ook gerust, maar wilt u uw hond alstublieft aan de lijn houden?” 

Wie van honden houdt, houdt hopelijk ook van andere dieren. De samenwerkende organisaties achter het Weidevogelpact vragen om de honden zeker op de paden door de weilanden aan de lijn te houden. Ze noemen vooral het Doelpad, het Dijkpolderpad en de Tanthofkade. Maar het gaat ook om paden vlak langs de weilanden, bijvoorbeeld in Het Kraaiennest en bij de Trekkade. Een hond springt zo over de sloot of over een hek. 

De organisaties zijn de agrarische natuurvereniging Vockestaert, Natuurlijk Delfland (voorheen KNNV-Delfland), de afdeling Delflands Groen van LTO-Noord, de vereniging Natuurmonumenten en de Vogelwerkgroep Midden-Delfland. Ze zetten zich in om de weidevogelpopulatie in Midden-Delfland in stand te houden. Maar ze vragen om medewerking: “Ziet u honden loslopen in deze gebieden, attendeer de eigenaar dan op de jonge haasjes en de broedende weidevogels. Samen zorgen we ervoor dat deze dieren hun jongen in alle rust groot kunnen brengen”, zegt Floor Koornneef.