Categorie├źn

Service

Burgemeester in gesprek met politie over (onder)bezetting

Burgemeester in gesprek met politie over (onder)bezetting
Nieuws

Burgemeester in gesprek met politie over (onder)bezetting

  • Redactie
  • 12-11-2021
  • Nieuws
Burgemeester in gesprek met politie over (onder)bezetting
VLAARDINGEN - Burgemeester Bert Wijbenga gaat in gesprek met de politie over de bezetting in Vlaardingen. Dat meldt het college van B&W naar aanleiding van raadslid Marco van Unen van Beter voor Vlaardingen (BVV).

“Wij delen uw zorg over de onderbezetting bij de politie en onderschrijven de urgentie om de problemen aan te pakken”, laat het college weten. Van Unen had aangekaart dat de politie er in Vlaardingen niet in slaagt in negentig procent van de gevallen binnen een kwartier bij spoedmeldingen (prio-1) ter plaatse te zijn. Afgelopen jaar lukt dat wel in 87,1 procent van de gevallen, een jaar eerder in 84,9 procent van de keren dat de politie met hoge spoed werd opgeroepen. Voor het overzicht: in 2020 werd de politie 1405 keer met spoed opgeroepen in 2019 was dat 1381 keer het geval. 

B&W geeft Van Unen gelijk dat de reactietijden van de politie, met name bij spoedoproepen, ‘van groot belang zijn voor het veiligheidsgevoel’. Van Unen had in zijn schriftelijke vragen (gesteld op 13 oktober) het voorbeeld genoemd van een betrapte winkeldief die zich agressief gedroeg. Twee winkelmedewerkers raakten met messteken gewond nadat de dief was betrapt. 

Winkeldiefstal en een inbraak met een betrapping op heterdaad moet als prio-1-melding worden gezien, zo benadrukt Van Unen. En dat is ook sinds enkele jaren het geval. 

Bij minder urgente uitrukken - prio-2 - haalt het Basisteam Waterweg wel de streefwaarde van ’77 procent binnen dertig minuten’: ruim in 82 procent van de gevallen was de politie binnen het half uur ter plaatse. 

“Met een behoorlijke mix van maatregelen proberen wij overlast en onveiligheid in Vlaardingen aan te pakken”, aldus het college. Het gesprek met de politie dat Wijbenga binnenkort zal hebben moet leiden tot afspraken over de gewenste inzet en beschikbaarheid van de politie in Vlaardingen en hoe die te realiseren. Dat zal nog niet eenvoudig worden. “Wij delen uw zorg over de onderbezetting bij de politie en onderschrijven de urgentie om de problemen aan te pakken”, aldus het college. “Hier is de afgelopen twee jaar op bestuurlijk niveau herhaaldelijk aandacht voor gevraagd. Ondanks dat qua politiebezetting een voorzichtig begin van herstel te zien is, is er nog geen sprake van structurele verbetering. Dit baart ook ons zorgen, want veiligheid vinden wij een belangrijke voorwaarde voor een goed woon-, leef- en werkklimaat in onze stad.”