Categorie├źn

Service

Burgers willen boeren aan de Zuidbuurt

Burgers willen boeren aan de Zuidbuurt
Nieuws

Burgers willen boeren aan de Zuidbuurt

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-10-2022
  • Nieuws
Burgers willen boeren aan de Zuidbuurt

De eerste plannen van de coöperatie Herenboeren Aalkeet

VLAARDINGEN – Een eigen boerderij beginnen aan de Zuidbuurt, pal naast de verdiepte zesbaans snelweg van het Blankenburgtracé. Dat wil een groep van enkele tientallen leden van een daarvoor speciaal opgerichte coöperatie. Met straks hopelijk zo’n 200 huishoudens in Vlaardingen, die een kleinschalig boerenbedrijf runnen, waar duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel vandaan komt. Dat wordt dan een herenboerderij genoemd. De grond is beschikbaar, het enthousiasme lijkt er ook voldoende te zijn maar de Gemeente Vlaardingen moet nog een vergunning afgeven. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de belangen van de Coöperatie Herenboeren Aalkeet. Maar ook naar het oorspronkelijke bestemmingsplan van de lap grond, waarbij vooral het handhaven van ‘vrij zicht’ belangrijk is. Daarnaast zal de verkeersdruk toenemen en worden er ook nog eens naast de beoogde herenboerderij een aantal woningen gebouwd. 

De meeste toekomstige bewoners van de nieuw te bouwen woningen aan de Zuidbuurt, voor zover opgespoord door het bestuur van de coöperatie, lijken geen bezwaar te hebben tegen een kleinschalig boerenbedrijf. Op één na dan, zo meldt de coöperatie. Wat de verkeersdruk betreft is bij de eigenaresse van de naburige Hoeve Avondrust gevraagd hoe het met de klanten van de winkel daar ‘zit’; “Die komen vooral op de fiets”, was het antwoord, maar garanties biedt zo’n verklaring natuurlijk niet. Die tweehonderd deelnemende eigenaren van de coöperatie zullen misschien wel speciaal slechts één boer in dienst nemen, maar ze willen natuurlijk ook wel regelmatig even komen kijken, en hun voedsel ophalen.

Wat het vrije zicht betreft wordt er nauwelijks iets aan het oog onttrokken, aldus de coöperatie. Meer dan de helft van de ongeveer 20 hectare bestaat straks in de plannen van de herenboerderij uit kruidenrijk grasland. Daarnaast wat graan, wat andere teelt, een complex tunnelkassen van 1000 m2, een mobiele kipcaravan (!), een kapschuur en een afhaalpunt. Dat afhaalpunt zou ook nog eens verplaatst kunnen worden naar de ‘andere kant’ van de A20, zodat de verkeersdruk op de Zuidbuurt kleiner is.

Er is inmiddels overlegd met verschillende partijen. Natuurmonumenten en Midden Delfland lijken positief, Rijkswaterstaat wil wel een parallelweg bij het Blankenburgtracé aansluiten op de toegang naar de herenboerderij en de gemeente heeft natuurlijk met GroenLinks in het college een verklaard voorstander van natuurinclusief boeren, toch? Zo simpel is het echter niet, je moet bij zo’n besluit natuurlijk niets over het hoofd willen zien. ,,Het college heeft nog geen besluit genomen over het verzoek van de initiatiefnemers om een Herenboerderij op de locatie te mogen starten’’, aldus een woordvoerder. ,,Wel is er ambtelijk al gekeken of het plan op deze locatie haalbaar is en aansluit op diverse uitgangspunten. Binnenkort gaat het college hierover een besluit nemen. Over de uitkomst van dit besluit zullen wij eerst terugkoppelen richting de initiatiefnemers, daarna zoals gebruikelijk openbaar naar buiten’’.