Categorieën

Service

Coalitie komt met ‘Sinterklaasbegroting’

Coalitie komt met ‘Sinterklaasbegroting’
Politiek

Coalitie komt met ‘Sinterklaasbegroting’

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 10-11-2021
  • Politiek
Coalitie komt met ‘Sinterklaasbegroting’
VLAARDINGEN – Het afschaffen van de hondenbelasting, een beter onderhoud van de openbare ruimte, inclusief het groen en een oppepper voor de binnenstad. Het kan niet op, en vanavond presenteren de Fractie Kerkhof, de VVD, GroenLinks, D66, het CDA en Leefbaar Vlaardingen/VV2000 hun plannen voor de stad in de gemeenteraad.

Op woensdag 10 en donderdag 11 november wordt de meerjarenbegroting besproken in de gemeenteraad. Eerder werd al duidelijk dat het tekort van de afgelopen jaren inmiddels is veranderd in een overschot van €15 miljoen. Er lijkt nu geld om te investeren, of ‘terug te geven aan de inwoners van de stad’ en de fracties van de coalitie komen met een pakket aan voorstellen. ,,De begroting laat dankzij eerdere maatregelen en structurele ontwikkelingen een veel positiever beeld zien ten opzichte van de afgelopen jaren. Dat schept nieuwe ruimte voor investeringen, die voor de balans in de stad hard nodig zijn’’, aldus Lianne van Kalken van GroenLinks namens de coalitie in een persverklaring. Vanavond en morgen stellen bij de Begroting de coalitiepartijen een samengesteld pakket voor met 13 plannen, die deze begroting aanvullen en de kwaliteit van de stad volgens de indieners sterk ten goede komen. Tegelijkertijd wordt nog steeds voldoende geld gestort in de algemene reserve, bedoeld als spaarpotje om risico’s af te dekken.

De plannen zijn omvattend. Extra onderhoud voor de buitenruimte, inclusief groen. Het afschaffen van de hondenbelasting. Extra geld om de woningbouw te versnellen en de binnenstad te revitaliseren. Wat daar dan mee bedoeld wordt moet nog duidelijk worden.

Extra geld moet volgens de partijen ook naar veiligheid de komende jaren en er komt een actieplan voor het Schone Lucht Akkoord. En naast deze en andere voorstellen moet ook de Argos mobiel weer wordt ingevoerd. Tenslotte moet de aanvullende regeling huishoudelijke hulp wordt hersteld en de brug De Twist moet snel de dringend benodigde onderhoudsbeurt ondergaan, al in 2022 in plaats van 2026.

Kortom, Sinterklaas lijkt vroeg te komen dit jaar. Wat er van de voorstellen overblijft zal vanavond en morgenavond blijken. Het college gaf namelijk ook aan dat veel welzijns- en zorgorganisaties de geplande miljoenenbezuinigingen wel degelijk moeten doorvoeren.

De gemeenteraad is live te volgen via https://vlaardingen.raadsinformatie.nl/live