Categorie├źn

Service

College vraagt miljoenen aan Rijk voor bouw woningen

College vraagt miljoenen aan Rijk voor bouw woningen
Politiek

College vraagt miljoenen aan Rijk voor bouw woningen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-09-2022
  • Politiek
College vraagt miljoenen aan Rijk voor bouw woningen
VLAARDINGEN - Het college van B&W heeft deze week besloten om twee aanvragen in te dienen bij het Rijk voor de ontwikkeling van de Rivierzone. Een aanvraag van € 5,9 miljoen voor de zogenaamde Woningbouwimpuls (WBI) en een aanvraag van € 21,3 miljoen voor de Regeling Versnellingsgelden Infrastructuur 2022. Met deze bijdragen wil het college de bouw van minimaal 2.450 woningen in de Rivierzone versneld realiseren. Dit geld is nodig voor investeringen in de publieke ruimte, bijvoorbeeld voor groen en infrastructuur.

Afgelopen jaar ging er ook al eens een aanvraag richting Den Haag voor hetzelfde, maar die werd in december 2021 uiteindelijk afgewezen . Daarbij ging het om een bedrag van ruim €9 miljoen. De woningnood in ons land, en zeker in Vlaardingen, is er sindsdien alleen maar groter op geworden, dus wie weet wordt er nu wel een (groot) bedrag beschikbaar gesteld.

 Wethouder Bart Bikkers wijst er op in een persverklaring dat Vlaardingen met de bouw van de woningen een substantiële bijdrage levert aan de regionale én landelijke woningbouwopgave van minister Hugo de Jonge. “Een toekenning van deze aanvraag zorgt ervoor dat we deze ontwikkeling een enorme boost kunnen geven.” Dat mag zo zijn, maar geldt waarschijnlijk ook voor al die andere gemeentes die een aanvraag indienden. Daarbij moet dan ook nog een aantal andere problemen definitief aangepakt worden, zoals de overstromingen in het gebied. 

Vlaardingen wil overigens doorgroeien naar zo’n 39.000 woningen in 2030 en wat er in de Rivierzone gebouwd gaat worden levert daar een aanzienlijke bijdrage aan. Daarbij is er dus dringend geld van het Rijk nodig om binnen tien jaar al die huizen ook te hebben staan. Wie er betaalbare sociale huurwoningen verwacht, of nog enigszins betaalbare koopwoningen voor starters op de woningmarkt, komt bedrogen uit. Wie alle geplande of beoogde woningbouw nagaat ziet zelf wel dat qua prijsklasse het vooral gaat om het midden- en hogere segment. Qua huurwoningen, en daarvan worden er aanzienlijk minder gebouwd, zijn het de wat duurdere of het zijn sociale huurwoningen die net binnen de sociale huurgrens vallen; zo rond €750 aan kale huur dus. Er zijn immers al voldoende sociale huurwoningen, zo redeneert de gemeente al jaren. Dat is qua percentage van de woningvoorraad misschien wel zo, maar er zijn daarentegen voor veel Vlaardingers op de wachtlijst voor een woning te weinig betaalbare woningen. Er worden echter stenen geteld, en geen mensen. 

De verwachting is dat eind 2022 bekend wordt of de subsidies worden toegekend aan Vlaardingen. De totale benodigde bijdrage (cofinanciering) voor de gemeente Vlaardingen zelf bedraagt € 17,4 miljoen. Daar moet de gemeenteraad dan ook nog even mee instemmen, want anders komt het Rijk ook niet over de brug met de miljoenensubsidie.