Categorieën

Service

‘Deelscooters zijn helemaal niet duurzaam’

‘Deelscooters zijn helemaal niet duurzaam’
Nieuws

‘Deelscooters zijn helemaal niet duurzaam’

  • Redactie
  • 06-09-2023
  • Nieuws
‘Deelscooters zijn helemaal niet duurzaam’

In Vlaardingen is momenteel alleen Check nog actief. Eerder stopten GO en Felyx met deelscooters nadat er veel werden gestolen en in brand gestoken.

VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen heeft op haar website een paragraaf over ‘duurzame deelscooters’ aangepast. Dit gebeurde nadat de Reclame Code Commissie onlangs oordeelde dat het onjuist en misleidend is om deelscooters duurzaam te noemen; ook met termen als milieuvriendelijk, groen, efficiënt, of schoon.

Deelscooterbedrijven schermen vaak met het label duurzaam maar ‘vergeten’ daarbij gemakshalve de energie die vrijkomt bij het maken van de scooters en de accu’s. Weliswaar stoot een deelscooter minder CO2 uit dan een auto maar uit onderzoek blijkt dat de deelscooters met name worden gebruikt door jongeren die het zien als alternatief voor lopen, fietsen of het OV.

De gemeente Vlaardingen behoort tot achttien gemeenten die de website aanpasten, ook Schiedam deed dat al. De aanpassingen kwamen op verzoek van de actiegroep Scootervrij. ,,Overheidsinstanties hebben gezag en vertrouwen van burgers. Daarom is het belangrijk dat zij geen onzin verspreiden over deelscooters’’, aldus Collin Molenaar van Scootervrij.

Scootervrij bemachtigde mailcorrespondenties met een beroep op de Wet open overheid tussen deelscooteraanbieders en diverse gemeenten. Uit deze documenten blijkt dat scooteraanbieders hun misleiding over duurzame scooters ook toepassen op gemeenteambtenaren. Molenaar: ,,De misleiding heeft een domino-effect. Deelscooteraanbieders misleiden gemeenteambtenaren en vervolgens misleiden gemeenten hun inwoners.’’