Categorieën

Service

Digitaal Oorlogsmonument Vlaardingen

Digitaal Oorlogsmonument Vlaardingen
Nieuws

Digitaal Oorlogsmonument Vlaardingen

  • Redactie
  • 28-02-2021
  • Nieuws
Digitaal Oorlogsmonument Vlaardingen

Fotografie: Sjaak van 't Wout

VLAARDINGEN - Enkele jaren geleden nam Wout den Breems van de Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) het initiatief een monument op te richten voor de ruim 400 mensen die een binding hadden met Vlaardingen en die ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) of tijdens de zogeheten politionele acties in Indonesië (1946-1949) zijn omgekomen, omdat zij nimmer vergeten mogen worden. Al deze mensen waren inwoners van Vlaardingen of waren hier geboren. Van een groot deel van hen was nauwelijks bekend dat en hoe zij vanwege oorlogshandelingen zijn overleden.

In samenwerking met Stout Grafische Dienstverlening is een database opgezet en werd er een bord op de Emaus begraafplaats geplaatst met een verwijzing naar dit register. Dit bord stond echter niet ’in de loop’ en als bezoeker van de begraafplaats moest je er bij wijze van spreken tegenaan lopen om te begrijpen waarom dat bord er stond.

In overleg met de beheerder van de begraafplaats is het oorspronkelijke bord verwijderd en heeft de Historische Vereniging Vlaardingen een bord laten maken passend binnen de historische aanduidingen in Vlaardingen. Afgelopen week hebben de voorzitter van de HVV en de informatiebeheerder van de Vlaardingse Begraafplaatsen het nieuwe bord een mooie plek gegeven bij de ingang van de Emaus begraafplaats. Informatie vindt u op http://www.omvla.nl/ of door de QR-code op het bord te scannen.