Categorieën

Service

Eerste paal in grond voor tijdelijke woningen Oekraïense wijk

Eerste paal in grond voor tijdelijke woningen Oekraïense wijk
Wonen

Eerste paal in grond voor tijdelijke woningen Oekraïense wijk

  • Redactie
  • 15-11-2022
  • Wonen
Eerste paal in grond voor tijdelijke woningen Oekraïense wijk
VLAARDINGEN - Vandaag heeft wethouder Ivana Somers-Gardenier symbolisch de eerste paal geslagen voor de start van de bouw van de tijdelijke wijk voor Oekraïense ontheemden. In december worden de eerste flexwoningen geplaatst. Nadat de woningen zijn afgewerkt en ingericht, kunnen de eerste Oekraïners begin 2023 naar hun tijdelijke onderkomen verhuizen. Tot en met eind juni 2023 groeit de wijk vervolgens stap voor stap tot bijna 400 woningen. Zo kunnen we 1.000 Oekraïense ontheemden tot uiterlijk medio 2026 opvang bieden.

De bodem op de locatie naast bedrijventerrein Vergulde Hand West is op een aantal plekken te drassig om er zonder fundering tijdelijk woningen op te plaatsen. Daarom vinden er deze week heiwerkzaamheden plaats. Eerder dacht de gemeente Vlaardingen dat de eerste mensen rond de feestdagen de sleutel van hun tijdelijke woning overhandigd zouden krijgen. De leverancier van de woningen heeft echter te maken met personeelstekorten. Daardoor gaat dat niet lukken.

Wethouder Ivana Somers-Gardenier: ,,Met hulp van Vlaardingse ondernemers gaan we alles op alles zetten om de woningen zo snel mogelijk af te werken en bewoonbaar te maken als ze geplaatst zijn. We zijn hierover al in gesprek met ondernemers die aangegeven hebben hierin mee te willen denken. Daar ben ik blij mee. Samen zetten we de schouders eronder.''

Er komen flexwoningen van goede kwaliteit. Na het beëindigen van de opvang van Oekraïense ontheemden kan een deel van de woningen dan op andere plekken in onze stad gebruikt worden voor Vlaardingse woningzoekenden. Naast woningen, komt er in het hart van de wijk een basisschool met een gymzaal. Ook komen er twee gemeenschappelijke gebouwen en speelplekken voor de kinderen. 

Aanmelding

Inmiddels hebben alle Oekraïners die nu in de gemeentelijke (nood)opvanglocaties in Vlaardingen wonen zich aangemeld voor een tijdelijke woning. Ook Oekraïense ontheemden die bij een Vlaardings gastgezin wonen, kunnen dat nu doen met een aanmeldformulier. We geven voorrang aan Oekraïners met een beroep waar behoefte aan is zoals verpleegkundigen en medewerkers in de kinderopvang. Ook hebben we met de gemeente Schiedam afspraken gemaakt. Deze gemeente vangt nu een aantal Oekraïense ontheemden op waar wij in Vlaardingen op dit moment geen plek voor hebben in onze opvanglocaties. De overige woningen zijn beschikbaar voor Oekraïners in de regio en worden in afstemming met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond verdeeld.

Burgemeester Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen: ,,De oorlog in Oekraïne is helaas nog volop gaande, met in de laatste dagen mogelijk hoopvolle ontwikkelingen voor de Oekraïense bevolking. Met het bouwen van een wijk waar mensen op een humane manier tijdelijk kunnen wonen, leveren we als stad een bijdrage aan deze oorlogscrisis. Daar ben ik trots op. Dat doen we bovenop alle inspanningen die we al doen voor Vlaardingse woningzoekenden, zoals de flexwoningen op District U. Want ook voor onze eigen inwoners is de woningnood hoog.''