Categorie├źn

Service

En toch werd alles beter

En toch werd alles beter
Uit

En toch werd alles beter

  • Redactie
  • 20-09-2018
  • Uit
En toch werd alles beter
VLAARDINGEN - In een volgelopen boekhandel Plantage Pontier presenteerde Frans Assenberg afgelopen zaterdag zijn nieuwste boek: 'En toch werd alles beter'. het boek beschrijft het leven in Vlaardingen tussen 1945 en 1950. Assenberg vult daarmee naar eigen zeggen een hiaat in de Vlaardingse geschiedschrijving en hij heeft een punt. Er is over de vooroorlogse periode en de oorlog zelf al veel geschreven. Over de naoorlogse periode een stuk minder.

En toch werd alles beter beschrijft Assenberg vooraleerst de armoede uit die periode die algemeen gevoeld werd. Niet alleen Nederland zelf maar ook de mensen kwamen massaal verarmd uit de oorlog. Kort na en zelfs al even voor de bevrijding werden veel Vlaardingse kinderen ondergrbacht bij gezinnen op het platteland waar meer te eten was dan in Vlaardingen zelf. Zo werd voorkomen dat nog velen van hen letterlijk van honger omkwamen. 

Die armoede bleef nog lang een sleutelrol spelen en loopt als een rode draad door het boek. Assenberg geeft verder een compleet beeld van de Vlaardingse samenleving: de kerken, de verenigingen, het stadsbestuur maar ook de woningnood en de visserij komen uitgebreid aan bod.

Het boek is een mooie aanvulling aan de boekenverzameling van iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de haringstad. Het is te koop bij Boekhandel Plantage Pontier.

Wagenborg Nedlift

Schiedamsedijk 75, Vlaardingen

Meer over Wagenborg Nedlift →