Categorieën

Service

Energiebank Vlaardingen van start!

Energiebank Vlaardingen van start!
Wonen

Energiebank Vlaardingen van start!

  • Redactie
  • 11-01-2024
  • Wonen
Energiebank Vlaardingen van start!

VLAARDINGEN - De Energiebank Vlaardingen is eind 2023 begonnen met haar activiteiten. Doel van dit burgerinitiatief is de energierekening van Vlaardingers met een smalle beurs omlaag te krijgen. Onder het motto ‘wat je niet verbruikt hoef je niet te betalen’ lopen energiecoaches samen met de bewoners door de energierekening. Daarbij worden soms honderden euro’s aan besparingen gevonden.

Een deel van de oplossing is het aanbrengen van energiebesparende materialen, zoals ledlampen, brievenbusborstels en radiatorfolie. Die worden gratis verstrekt en aangebracht. Maar het levert nog veel meer voordeel op als je kijkt naar gewoontes die energie kosten, maar waarvan je je soms nauwelijks bewust bent. Ook die adviezen zijn gratis.

Het is echt een kwestie van heel veel kleine beetjes die samen heel veel helpen. En al die besparingen bij huishoudens tellen ook flink op. Niet alleen in geld wat in de portemonnee van de Vlaardingse burgers kan blijven, maar ook als bijdrage aan de energietransitie. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Energiecoaches

Eerste prioriteit van Energiebank Vlaardingen is het werven en opleiden van energiecoaches. Dat zijn vrijwilligers die bij de mensen langs gaan en samen met de bewoners zoveel mogelijk besparingsmogelijkheden proberen te vinden.

Tot er voldoende energiecoaches zijn gevonden en opgeleid, ligt het accent nog even op de technische kant; het aanbrengen van energiebesparende materialen. Daartoe kan men voorlopig het beste energiehulp.nl/vlaardingen inschakelen. Dan heb je je eerste winst al maar alvast te pakken. Je kunt ook een afspraak maken op nummer 010 – 2004949.

In de tweede helft van het traject is het de energiecoach die de afspraak aanneemt en een ‘fixer’ meeneemt voor het aanbrengen van de materialen.

Als dat loopt zal gekeken worden of deze gratis diensten verder kunnen worden uitgebreid. Het zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen is en blijft onze prioriteit.


Energiebank Vlaardingen

,

Meer over Energiebank Vlaardingen →