Categorie├źn

Service

Expositie over banketbakkerij Jan Boer in Streekmuseum

Expositie over banketbakkerij Jan Boer in Streekmuseum
Uit

Expositie over banketbakkerij Jan Boer in Streekmuseum

  • Redactie
  • 20-06-2022
  • Uit
Expositie over banketbakkerij Jan Boer in Streekmuseum
VLAARDINGEN - Zelden zal een banketbakker zijn gestart in een voormalige dokterswoning. Banketbakkerij Jan Boer deed in 1915 precies dat en wel in de woning van Dokter Kikkert aan de Westhavenplaats te Vlaardingen. Het pand werd verbouwd tot een chique banketbakkerij. Dat was wel wat anders dan de tientallen bakkers, die de inwoners van brood en scheepsbeschuit voorzagen. Jan Boer pakte het anders aan, een deel van de winkel werd Tearoom, daarnaast werden de gebakjes, taartjes en tientallen luxe koekjes verkocht aan de meer welgestelde Vlaardingers.

Vijftig jaar geleden is Jan Anderson begonnen met het verzamelen van materialen van typisch Vlaardingse bedrijven van voor de Tweede Wereldoorlog. Dhr. Verhoeff, opvolger van Jan Boer, was blij dat Jan Anderson een deel van het interieur, de kasten, meubilair van de Tearoom, blikken met koekjes wilde meenemen. Zodat hij meer ruimte verkreeg, ook de vele diploma’s van Jan Boer mochten worden meegenomen.

Dit jaar kwam de bovenwoning leeg en werden de laatste delen van de inventaris en gereedschappen naar het Streekmuseum Jan Anderson overgebracht. Onder anderen chocolade en tulbandvormen, wafelijzers, ijzerkoekjes ijzers, gereedschappen, gebak- en taartdozen, spritsspuiten en meerdere gereedschappen.

De banketbakkerij verzorgde ook diners bij bijzondere gelegenheden; de menu’s en het receptenboekje dat men kreeg bij de bruiloften maken deel uit van de tentoonstelling. Bij een gedekte tafel liggen een tiental voorbeelden van deze menu’s. Ook kon men een warm diner bestellen voor wel vier of zes personen, dat in een met kooltjes verwarmd koperen blik op de fiets thuis werd bezorgd.

De huidige winkel op de Westhavenplaats verkoopt nog steeds de producten waarmee Jan Boer de harten van de Vlaardingers heeft veroverd.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 25 juni tot en met eind september te zien in Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50. Het museum is iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.