Categorieën

Service

Facturen innen: Effectieve stappen om je openstaande betalingen te ontvangen

Facturen innen: Effectieve stappen om je openstaande betalingen te ontvangen
Bedrijven nieuws

Facturen innen: Effectieve stappen om je openstaande betalingen te ontvangen

  • Ingezonden mededeling
  • 22-09-2023
  • Bedrijven nieuws
Facturen innen: Effectieve stappen om je openstaande betalingen te ontvangen

VLAARDINGEN - Onbetaalde facturen zijn jammer genoeg een al te bekend probleem voor veel ZZP'ers en andere ondernemers. Het is vervelend en tijdrovend als je hard gewerkt hebt voor een opdracht, maar vervolgens niet betaald krijgt voor je diensten. Gelukkig zijn er manieren om onbetaalde facturen te innen. Hieronder geven we een aantal handige tips.

Allereerst is het belangrijk om niet te lang te wachten met actie ondernemen. Zodra een factuur onbetaald blijft, is het raadzaam om meteen een betalingsherinnering te sturen. Dit kan bijvoorbeeld 2 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn. Vaak gaat het om een vergetelheid en lost een vriendelijke herinnering het probleem al op.

Mocht de eerste herinnering geen effect hebben, bel dan de debiteur om het probleem persoonlijk te bespreken. Probeer tijdens dit gesprek concrete en redelijke afspraken te maken over de betaling. Het is slim om deze afspraken achteraf via de mail te bevestigen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Helpt ook een telefoontje niet, stuur dan een formele aanmaning. De toon hiervan is strikter dan een betalingsherinnering. Geef in de aanmaning aan dat het bedrag binnen een korte termijn betaald moet worden, bijvoorbeeld binnen 7 dagen. Vermeld ook dat je genoodzaakt bent verdere stappen te ondernemen bij het uitblijven van betaling.

Wanneer ook de aanmaning geen resultaat oplevert, is het verstandig de incasso uit handen te geven. Hiervoor kun je gespecialiseerd incassobureau inschakelen. Zij beschikken over juridische kennis en ervaring om onbetaalde facturen alsnog te innen. Vaak werkt een incassobureau op basis van No Cure No Pay incasso, waardoor het innen van de factuur je niets extra's kost. Ze ontvangen alleen een percentage van wat ze daadwerkelijk incasseren. Een incassobureau neemt je veel rompslomp uit handen en vergroot de kans dat je je geld alsnog ontvangt.

Kortom, wees proactief bij onbetaalde facturen. Met betalingen, herinneringen, aanmaningen en eventueel inschakeling van een incassobureau vergroot je de kans aanzienlijk dat je uiteindelijk krijgt waar je recht op hebt. Succes!