Categorieën

Service

Fluwelen handschoenen of gebalde vuist voor Waterweg Wonen?

Fluwelen handschoenen of gebalde vuist voor Waterweg Wonen?
Politiek

Fluwelen handschoenen of gebalde vuist voor Waterweg Wonen?

  • Redactie
  • 14-06-2020
  • Politiek
Fluwelen handschoenen of gebalde vuist voor Waterweg Wonen?
VLAARDINGEN – De flats aan de Zwaluwenlaan, en enkele andere complexen in Holy, moeten weer leefbaar worden en de bewoners gecompenseerd voor het ongemak. Dat was de strekking van een motie afgelopen donderdag in de gemeenteraad van Vlaardingen. Die was ingediend door Beter voor Vlaardingen, de Fractie Kerkhof en GroenLinks en iedereen stemde uiteindelijk voor. Maar niet zonder kritiek.

Onder meer aan de Zwaluwenlaan wordt momenteel gewerkt aan de flats waar betonrot is, maar hoe ernstig het precies is wordt nog niet echt duidelijk. Op de galerijen worden de vloeren gestut door stempels en de bewoners is geadviseerd voorzichtig te zijn met het belasten van de vloeren. Waterweg Wonen communiceert hier feitelijk nauwelijks over en al helemaal niet naar de media. Berichten op de website geven ook geen duidelijkheid. De woningcorporatie is geneigd alleen goed nieuws te communiceren en minder goed nieuws te negeren. Er heerst nu veel onzekerheid en de politiek vindt dat dit moet veranderen, en snel ook. Vandaar de motie.

Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen, die in 2018 zelf nog als wethouder de portefeuille Wonen onder zich had, vond de motie wat slapjes opgesteld. ,,Dat had wel wat steviger gekund, met meer druk richting Waterweg Wonen’’, aldus Hoogendijk. Kees Rijke van de VVD en Koen Kegel van D66 daarentegen vonden dat ‘druk uitoefenen’ niet de juiste woorden waren waarmee je één van je belangrijkste samenwerkingspartners in Vlaardingen tegemoet trad. Ron Boers, van de gelijknamige fractie Boers, vond het eigenlijk weer niet ver genoeg gaan. Eerder had Boers op een post van de gemeente Vlaardingen op Facebook al gepleit voor een steviger aanpak: ,,In Vlaardingen wachten de inwoners al jaren op bestuurders die eens met hun vuist op tafel durven slaan in plaats van alleen maar op de winkel passen.’’

Het eindoordeel lag bij wethouder Ivana Somers; werden het fluwelen handschoentjes of gebalde vuisten richting Waterweg Wonen? ,,De motie zoals deze is opgesteld is prima uit te voeren’’, vond Somers. ,,Ik voel me comfortabel genoeg om hierover in gesprek te gaan met Waterweg Wonen’’. Burgemeester Bas Eenhoorn tenslotte waarschuwde de raad om niet teveel te letten op de exacte woorden en een ‘semantische’ discussie te voeren. ,,Het wordt een intens gesprek, met een oproep met klem om tot een goede uitkomst te komen voor de bewoners’’, zo vatte Eenhoorn het samen. Waarna de hele raad voor stemde.