Categorieën

Service

Geen 'undercoveractie' in Vlaardingse moskeeën

Geen 'undercoveractie' in Vlaardingse moskeeën
Nieuws

Geen 'undercoveractie' in Vlaardingse moskeeën

  • Redactie
  • 12-11-2021
  • Nieuws
Geen 'undercoveractie' in Vlaardingse moskeeën

Salih Akça stelde de vragen aan het college


VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen is niet betrokken bij onderzoek in moskeeën. Dat laat het college weten in antwoord op raadsvragen van Fractie Akça.

NRC schreef vorige maand over heimelijk onderzoek met gebruik van ‘undercovermethoden’. Dat was uitgevoerd oor het bedrijf Nuance door Training en Advies (NTA). Opdrachtgevers waren verschillende gemeenten. De onderzoekers van het bureau uit Deventer deden zich voor als bezoeker en rapporteerden aan de overheid tot in detail over de gang van zaken binnen de gebedshuizen.

Fractie Akça wilde graag weten of zij ook in Vlaardingen actief zijn geweest. Volgens B&W is dat niet het geval. “Wel heeft de gemeente Vlaardingen samen met de gemeenten Schiedam en Rotterdam in 2019 een verkennend onderzoek laten doen naar politiek extremisme.” De raad is hierover door middel van een memo geïnformeerd, aldus het college. Maar: “In die onderzoek zijn geenszins undercover organisaties bezocht om informatie in te winnen.” 

B&W stelt ‘te begrijpen’ dat het artikel in de krant ‘het vertrouwen dat wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd binnen de islamitische gemeenschap hierdoor onder druk kan komen te staan’, zoals de fractie had gesteld. B&W stelt daarom ‘van harte bereid’ te zijn het gesprek met islamitische organisaties aan te gaan. “Het herstellen van het vertrouwen en voortzetten van die samenwerking vinden wij van groot belang voor onze stad en de organisaties.” Het initiatief voor een gesprek is volgens B&W ondertussen genomen.