Categorie├źn

Service

Geert ook de grootste in Vlaardingen

Geert ook de grootste in Vlaardingen
Politiek

Geert ook de grootste in Vlaardingen

  • Redactie
  • 10-06-2024
  • Politiek
Geert ook de grootste in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Bij de verkiezingen voor het Europees parlement heeft de PVV van Geert Wilders in Vlaardingen de meeste stemmen gehaald. Dat blijkt uit de uitslag die pas vandaag bekend mocht worden gemaakt. Weliswaar werd er in ons land afgelopen woensdag al gestemd, maar in de meeste Europese landen was dat later, en daar was het wachten op.

De Europese winst van de PVV, bij de Vlaardingse stemmers, volgt daarmee de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, waar de partij ook de grootste werd. De combinatie GroenLinks/Partij van de Arbeid volgde als tweede en de VVD was de derde in de uitslag in Vlaardingen. De PVV kreeg 24,28 procent van de Vlaardingse stemmen. GroenLinks/PvdA haalde 18,88 procent van de Vlaardingse stemmen binnen en de VVD 11,16 procent.

NSC van Pieter Omtzigt komt in Vlaardingen minder goed uit de (stem)bus dan landelijk en bezet een zesde plaats na het CDA en D66. BBB volgt daarentegen wel weer de landelijke trend en valt ook lokaal terug, nadat de partij bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2023 nog de grootste werd. In Vlaardingen komt BBB nog niet in de top tien.

In Vlaardingen heeft 34,60 procent van de stemgerechtigden gestemd, dat zijn er net geen 19.000 van de ruim 54.000 kiesgerechtigde Vlaardingers. Dit is lager dan het opkomstpercentage bij de Europees Parlementsverkiezing in 2019. Toen ging 36,17 procent van de Vlaardingse stemgerechtigden naar de stembus.

De volledige uitslag in Vlaardingen vind je hier