Categorie├źn

Service

Gemeente: 'Gestopt met nepaccounts op social media'

Gemeente: 'Gestopt met nepaccounts op social media'
Nieuws

Gemeente: 'Gestopt met nepaccounts op social media'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 08-06-2021
  • Nieuws
Gemeente: 'Gestopt met nepaccounts op social media'
VLAARDINGEN – Je voordoen als iemand anders op social media of gebruik maken van een nepaccount. MTV heeft er eerder een veelbekeken show over gehad, genaamd Catfish. De schade is wel vaak groter dan een gebroken hart of een lege portemonnee. Zo maakt Rusland er op wereldschaal er intensief gebruik van om bijvoorbeeld presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te beïnvloeden en op kleinere schaal zou de politie nepaccounts gebruiken om online mensen en groepen te monitoren.

In Vlaardingen zijn er door de gemeente ook nepaccounts op social media gebruikt. Dat bleek afgelopen week uit de beantwoording van vragen door het college van burgemeester en wethouders. Die waren gesteld door raadslid Wouter de Reus van de ChristenUnie/SGP en gingen over het gebruik van nepaccounts om publiek te monitoren, zeg maar: in de gaten te houden. ,,...in het verleden heeft de gemeente gebruik gemaakt van nepaccounts’’, aldus het letterlijke antwoord. Over het hoe en waarom vervolgens geen woord, maar wel een plechtige belofte dat dit nu niet meer zal gebeuren, nooit meer: ,,We kunnen u verzekeren dat we momenteel en in de toekomst geen gebruik maken van nepaccounts.’’ De gemeente verklaart in de beantwoording van de vragen dat ze weliswaar actief is op social media, maar dat dit allemaal gebeurt vanuit herkenbare accounts.

Hoe principieel raadsleden zelf zijn op social media is slechts gissen. Nepaccounts of valse identiteiten zijn nog weleens gebruikt door verschillende fracties in de raad, of individuele leden ervan, om meningen te verkondigen, of persoonlijke aanvallen te doen op wie er kritisch was. Dat deed bijvoorbeeld Koen Kegel van D66 in een reactie op een artikel over ONS Vlaardingen bij de collega’s van Schiedams Nieuws. Verschillende bronnen bevestigden echter dat ook bij ONS Vlaardingen er door individuele leden met nepaccounts werd ‘gewerkt’, waarvan sommigen nog ‘sluimeren’ op internet. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in het vooruitzicht zouden die trollenlegers wel weer eens wakker kunnen worden.