Categorieën

Service

Goud voor Vlaardingen bij NK Tegelwippen

Goud voor Vlaardingen bij NK Tegelwippen
Nieuws

Goud voor Vlaardingen bij NK Tegelwippen

  • Redactie
  • 15-11-2023
  • Nieuws
Goud voor Vlaardingen bij NK Tegelwippen

VLAARDINGEN - Na een spannende strijd, werd vandaag bekend dat Vlaardingen eerste geworden is in het NK Tegelwippen (klassement middelgrote gemeenten). Wethouder Lianne van Kalken mocht de ‘Gouden schep’ in ontvangst nemen. Vlaardingen wipte dit NK 58.172 tegels de stad uit en bleef daarmee de nummer 2, gemeente Dijk en Waard nét voor. ,,De eindstrijd was spannend! Dat we zouden winnen, had ik niet durven hopen’’, aldus wethouder Van Kalken.

Bewoners met groene vingers

,,Het NK heeft ons oplettender laten kijken naar de stad’’, vertelt wethouder Van Kalken. ,,We hadden dan ook een hele lijst met vergroeningsmogelijkheden liggen toen dit jaar het NK begon. Maar daarnaast zien we dat het NK ook bij bewoners meer is gaan leven.’’ Zo klopten bewoners van de Graaf Arnulfstraat bij de gemeente aan voor vergroening van hun plein, bewoners aan de Julianalaan/Oranjelaan hielpen mee om de onttegelde verhoogde vluchtheuvels te beplanten, en bewoners op diverse plekken gingen aan de slag met hun gloednieuwe geveltuin. En daar bleef het niet bij: ook in particuliere tuinen hebben bewoners veel tegels vaarwel gezwaaid. De tegels mochten kostenloos ingeleverd worden bij de milieustraat. In de Indische Buurt konden bewoners hun tuintegels inwisselen voor planten. Ook schuttingen konden ingeleverd worden. Die telden weliswaar niet mee voor het NK Tegelwippen, maar wie de schutting vervangt door een heg, levert wel een mooie bijdrage aan een stad waar egels, kikkers, vogels en andere dieren beschutting en voedsel vinden en vrij kunnen scharrelen van de ene naar de andere tuin.

Over NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners. De coalitie organiseert meerdere activiteiten in het kader van het vergroenen van tuinen.