Categorieën

Service

Help de padden oversteken!

Help de padden oversteken!
Nieuws

Help de padden oversteken!

  • Redactie
  • 08-01-2024
  • Nieuws
Help de padden oversteken!

Foto: Collectie Natuurlijk Delfland

VLAARDINGEN - Natuurlijk Delfland is op zoek naar 250 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek, dit op één vaste avond per week in deze periode. Er zijn overzetlocaties in Delfgauw, Delft, Den Hoorn, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maasluis, Nootdorp, Rotterdam (Noord), Schiedam, Vlaardingen en Ypenburg.

In Delfland zullen tussen half februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.

Aanmelden kan bij Geert van Poelgeest 06 – 33 00 1742 of per email: [email protected]. Op 30 januari is er een zoominstructie ‘Help de padden’, van 20.00 tot circa 21.30 uur. Op 1 februari wordt de zoominstructie herhaald. Vraag een zoomcode aan. De volgende vragen worden beantwoord:

  • Waarom zetten we padden over?
  • Waarom en wanneer trekken de padden?
  • Hoe gaat het overzetten van de padden?
  • Wat wordt er van een paddenoverzetter verwacht?
  • Wat kan je nog meer doen om de padden te helpen?

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal 8 – 10o Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Werkzaamheden

Aan elke paddenoverzetter vragen we om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Er worden reflecterend hesje ter beschikking gesteld en informatie folders om uit te delen aan passanten.