Categorieën

Service

Herdenking bij het Hiroshima monument

Herdenking bij het Hiroshima monument
Nieuws

Herdenking bij het Hiroshima monument

  • Redactie
  • 05-08-2016
  • Nieuws
Herdenking bij het Hiroshima monument
VLAARDINGEN - Tijdens een herdenking in 1985 voor de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki heeft het Vredesplatform, bij het rosarium van het voormalig Holy ziekenhuis, een Japanse esdoorn geplant en daarbij een herdenkingspaal met een metalen plaatje met inscriptie geplaatst.

Op het plaatje staat: “Nooit weer Hiroshima”.  Het kleine boompje is uitgegroeid tot een forse volwassen boom;  bij deze herdenkingsboom worden jaarlijks de slachtoffers  herdacht van de aanvallen met de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, drie dagen erna op 9 augustus.

Zaterdag 6 augustus 2016 kwart over acht ’s ochtends is het precies 71 jaar geleden dat de atoombom in Hiroshima viel. Daarom wordt die dag om kwart over acht ’s ochtends namens Platform Ander Vlaardingen en PAX Ambassade van Vrede een witte bloem neergelegd bij dit  herdenkingsmonument. U kunt deze dag ook zelf deze bijzondere plaats bezoeken en er ook een bloem neerleggen.

Bijzonder is dat landelijke Vredesorganisatie PAX aanwezig is bij de officiële herdenkingsceremonie in Hiroshima. Namens PAX zal PAX-medewerker Selma van Oostwaard  ook namens Platform Ander Vlaardingen en PAX Ambassade van Vrede/Vlaardingse Vredesweek een witte bloem achterlaten bij de monumenten in Hiroshima voor de slachtoffers die op 6 en 9 augustus zijn gevallen.

Terwijl de wereld stil staat bij deze tragische gebeurtenis, doen overlevenden van Hiroshima en Nagasaki deze week weer de dringende oproep aan de wereld om te gaan onderhandelen over een verbod op kernwapens. Het burgerinitiatief 'Teken tegen kernwapens' van PAX, mede gesteund door PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen en de burgemeesters van Vlaardingen en Maassluis, leidde in april tot een oproep van de Tweede Kamer aan de Nederlandse regering om zich actief in te zetten voor de onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens. Inmiddels staat een ruime meerderheid van VN lidstaten klaar om te gaan beginnen met deze onderhandelingen.

Platform Ander Vlaardingen en PAX Ambassade van Vrede zien de 71e herdenking van Hiroshima en Nagasaki als een belangrijk moment voor de Nederlandse regering om zich aan te sluiten bij de ruime meerderheid van de wereld die klaar staat om kernwapens te verbieden.