Categorie├źn

Service

Herinrichting Oosthavenkade van start

Herinrichting Oosthavenkade van start
Nieuws

Herinrichting Oosthavenkade van start

  • Redactie
  • 26-11-2022
  • Nieuws
Herinrichting Oosthavenkade van start
VLAARDINGEN - Wie wel eens loopt of rijdt over de Oosthavenkade zal het er over eens zijn, dat deze straat hard toe is aan een opknapbeurt. De werkzaamheden zijn nu begonnen. De komende tijd wordt het hele gebied tussen de spoorwegovergang nabij de Spoorsingel en de Schiedamseweg opgeknapt. Nieuwe bestrating van het wegdek, de parkeervakken en de trottoirs, nieuw groen, betere verlichting en een inrichting die beter pas bij de 30 km-zone voor een betere verkeersveiligheid. Het ontwerp voor de herinrichting is gemaakt met input van omwonenden. Zij konden aangeven wat zij belangrijk vonden voor de nieuwe inrichting. 

Omleiding

Aannemer Strukton Civiel renoveerde eerder al de kademuur aan de Oosthavenkade en voert nu ook de herinrichting uit. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Wel zo plezierig voor omwonenden, want op deze manier hoeft de weg tijdens het project niet over de gehele lengte afgesloten te worden. Het gedeelte tussen de Schiedamseweg en de Bleekstraat is het eerst aan de beurt. Daarom wordt het doorgaande verkeer de komende tijd omgeleid via de Spoorsingel – Binnensingel – Schiedamseweg. 

Bomen

Een moeilijk punt voor de opknapbeurt, vormden de platanen. Deze zijn zo beeldbepalend voor dit bijzondere stukje Vlaardingen, dat er gekeken is of ze gespaard konden blijven. Dat is geen eenvoudige en goedkope klus, want in de oude situatie hadden de bomen onvoldoende ruimte en zorgden de wortels ervoor dat bestrating van zijn plek werd gedrukt en de kademuur beschadigd raakte. In het nieuwe ontwerp worden 15 van de 29 platanen behouden. Een bijzondere operatie: ter plaatse van de bomen, komt een ondergronds scherm om er voor te zorgen dat de wortels in de toekomst de kademuur niet meer beschadigen. Daarnaast krijgen ze een oppepper: de aannemer gaat de grond bij de wortels wegzuigen en nieuwe voedselrijke grond terugblazen.

Voor de andere 14 platanen is geen plek in het ontwerp, maar in afwachting van de bezwarenprocedure van de kapvergunningen, worden ze nog niet gekapt. 

Informatie en planning

Omwonenden moeten rekening houden met geluidshinder en omleidingen tijdens de werkzaamheden. De aannemer Strukton Civiel probeert dit tot een minimum te beperken en houdt bewoners via de BouwApp op de hoogte van de planning en werkzaamheden. Deze app is te downloaden via de App Store of Google Play. De verwachting is dat in de zomer van 2023 het project afgerond wordt.