Categorie├źn

Service

Inloophuis de Vlaardingse Boei viert eerste lustrum

Inloophuis de Vlaardingse Boei viert eerste lustrum
Gezond

Inloophuis de Vlaardingse Boei viert eerste lustrum

  • Redactie
  • 01-07-2022
  • Gezond
Inloophuis de Vlaardingse Boei viert eerste lustrum
VLAARDINGEN - Stichting Inloophuis de Vlaardingse Boei werd in 2017 opgericht door betrokken Vlaardingse burgers. Het idee voor een Inloophuis ontstond bij de fietsmannen van Gedreven4SUC6, die zich inzetten voor het verzamelen van geld voor mensen en instellingen die te maken krijgen met kanker. Samen met de Stichting de Sjaak Foundation zijn activiteiten ontwikkeld om een startkapitaal voor het inloophuis bijeen te halen. Op 7 juli 2017 resulteerde dit in de opening van het Inloophuis aan de Hoogstraat 168 in Vlaardingen.

,,Het Inloophuis bestaat nu vijf'', vertelt voorzitter Bert Hessel. ,,Het heeft zijn bestaansrecht wel bewezen. Wij vieren het eerste lustrum met een volle week van activiteiten voor gasten en op donderdag 7 juli een receptie.'' Gasten van de Vlaardingse Boei vinden tijdens de periode van ziekte en daarna veel steun bij andere mensen die zich in een zelfde situatie bevinden. De Vlaardingse Boei is een plek waar mensen in en uit de omgeving van Vlaardingen de gelegenheid hebben om samen te komen op een plek waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen, maar ook de gedachten even kunnen verzetten tijdens verschillende activiteiten.

Bert Hessel vervolgt: ,,Het bezoekersaantal groeit door de jaren heen en we kijken vooruit. De wens bij de oprichting voor de toekomst, is nog steeds van kracht. Het Inloophuis blijft ernaar streven om de drempel te verlagen en de deur staat wagenwijd open voor een ieder die op zoek is naar een plek van huiselijkheid, lotgenotencontact en een ontspannen sfeer.'' Een bezoek is gratis en ook partners, familieleden of nabestaanden zijn welkom. Inschrijven voor de wekelijkse inloop is niet nodig.

,,Gasten vinden hier een ontspannen ontmoetingsplaats en ervaren dat lotgenotencontact en het deelnemen aan activiteiten de kwaliteit van leven kunnen verbeteren'', benadrukt bestuurslid Petra Molenaar. ,,Het is een huis als alle andere waar op z’n tijd een traantje wordt weggepinkt maar ook veel wordt gelachten. Onze betrokken vrijwilligers ondersteunen je graag op het gebied van alle niet-medische zaken, schenken een kopje koffie, bieden een luisterend oor, geven passende activiteiten, voorlichting of zorgen voor een moment van rust en bezinning.''

De Vlaardingse Boei werkt vanuit de gedachte van inclusie. Bert Hessel: ,,Wij vinden het belangrijk dat alle burgers van Vlaardingen zich met elkaar verantwoordelijk voelen voor het bewust samenleven met de gevolgen van kanker. De Vlaardingse Boei is voortgekomen vanuit betrokken burgers en wordt gerund door betrokken vrijwilligers. Het is voor 100 procent een vrijwilligersproject. Hiermee is dit een uniek Inloophuis in Nederland.''

Inloophuis de Vlaardingse Boei levert een waardevolle bijdrage aan het welzijn van mensen die leven met kanker en hun omgeving. Uit onderzoek blijkt dat Inloophuizen bijdragen aan de positieve gezondheid van gasten die hierdoor minder een beroep doen op zorg en sneller terugkeren in het arbeidsproces.

Met activiteiten zoals wandelen, tai chi en andere creatieve activiteiten die bijdragen aan positieve gezondheid draagt de Vlaardingse Boei bij aan positieve gezondheid. Maar dat niet alleen. Ook hulp van lotgenoten en het Inloophuis zelf dragen bij aan een positiever beeld van je levensomstandigheden. Zoals een gast verwoordde: 'Hierdoor blijf je minder hangen in de ziekte. Hierdoor krijg je sneller zicht op een nieuw toekomstperspectief, waardoor je sneller terugkeert in de maatschappij'. En een andere gast: 'Fijn dat ze hier begrijpen dat je nooit meer dezelfde zult zijn als die je was'.

Plannen voor de toekomst en verdere ontwikkeling van onze dienstverlening  zijn er voldoende en hier wordt op dit moment hard aan gewerkt. Petra Molenaar: ,,De Vlaardingse Boei bestaat nu vijf jaar en wij doen er alles aan om in 2027 ons tweede lustrum te kunnen vieren.''