Categorie├źn

Service

Lezing over sparen in het Streekmuseum

Lezing over sparen in het Streekmuseum
Uit

Lezing over sparen in het Streekmuseum

  • Redactie
  • 26-09-2022
  • Uit
Lezing over sparen in het Streekmuseum

foto: Hans Bakker

VLAARDINGEN - Jan Anderson verzorgt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober een lezing in het Streekmuseum rondom het thema sparen: ‘Sparen heeft weer zin’. Een aantal notabelen in Vlaardingen nam in 1823 het initiatief om een Spaarbank op te richten. De 'gewone' man kon veilig het overschotje van zijn weekloon vrijdagsavonds naar het stadhuis brengen waar het bestuur wekelijks zitting hield. De bestuurders werden hiervoor niet betaald en het eerste jaar werd er al f 4.795,- inleggeld met een rente van 4 procent vergoed. Het sparen van de generatie van Jan Anderson (van voor 1940) betekende dat men jaren moest sparen voor een uitzet.

Het hoofdkantoor op de Schiedamseweg had in de jaren tachtig van de vorige eeuw zes bijkantoren in Vlaardingen die de gehele dag bezet waren. Ook reed er een bus langs de bejaardenhuizen om de 'oudjes' spaarservice te verlenen. Naast de oude kous of sok in de linnenkast worden in de tentoonstelling over sparen in het museum ruim honderd voorbeelden gegeven om geld te sparen. Ook de reclamewereld zag er brood in en bijvoorbeeld Flipje van Tiel werd een gewilde spaarpot. Uit de collectie van meer dan 500 spaarpotten toon het museum er ruim 300. Deze zijn na de lezing te bewonderen.

De lezing is op beide dagen om 13.30 uur.  Aansluitend is het Streekmuseum aan de Kethelweg 50 geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.