Categorieën

Service

Muur langs havens moet overstromingen kades tegengaan

Muur langs havens moet overstromingen kades tegengaan
Nieuws

Muur langs havens moet overstromingen kades tegengaan

  • Redactie
  • 30-11-2022
  • Nieuws
Muur langs havens moet overstromingen kades tegengaan
VLAARDINGEN - Het is al jarenlang een typisch Vlaardings fenomeen, overlopende kades in het buitenhavengebied. Auto's di9e tot aan de assen - of erger - in het water staan en ondernemers die moeten 'pompen of verzuipen'. Nu er serieuze woningbouwplannen voor het gebied zijn, kan de gemeente er niet langer omheen. Die overstromingen moeten tot het verleden gaan behoren.

,,Bij hoogwater zijn de kades niet bereikbaar voor hulpdiensten en de Veiligheidsregio Rotterdam (VRR) stelt als harde voorwaarde dat de bouw van woningen in dit gebied alleen mag plaatsvinden als de kades (en daarmee de woningen) ook bij hoogwater berijdbaar en bereikbaar zijn'' zo stelt de gemeente Vlaardingen. Er is inmiddels een uitgebreide studie gedaan naar de mogelijkheden samen met ondernemers in het gebied, het college heeft inmiddels ingestemd met het schetsontwerp. De gemeenteraad moet zich er nog over uitspreken.

Het schetsontwerp is opgesteld in samenwerking met de Stichting Nieuwe Haven. Zij kunnen zich vinden in de plannen. ,,Het is een belangrijke mijlpaal voor de Rivierzone en KW-haven in het bijzonder. Zowel voor het bestaande erfgoed als de toekomstige nieuwbouw is het een belangrijke stap voor de lange termijn'', zo stelt het college van burgemeester en wethouders. ,,Om deze stap mogelijk te maken is wel een bijdrage nodig van partijen in het gebied.'' Over die bijdrage moeten B&W nu met de deelnemende partijen in gesprek.