Categorie├źn

Service

Omwonenden AZC-boot: 'Pak andere problemen nou eens aan!'

Omwonenden AZC-boot: 'Pak andere problemen nou eens aan!'
Nieuws

Omwonenden AZC-boot: 'Pak andere problemen nou eens aan!'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 27-10-2021
  • Nieuws
Omwonenden AZC-boot: 'Pak andere problemen nou eens aan!'

Fotografie: Flashphoto NL

VLAARDINGEN – Toen in 2013 er een grote groep arbeidsmigranten naar de Valkenhof kwam was er veel weerstand bij omwonenden. In een plenaire bijeenkomst destijds  kregen wethouder Hans Versluijs en burgemeester Tjerk Bruinsma er behoorlijk ‘van langs’. Gisteravond was die weerstand er nauwelijks, bij de avond over de vluchtelingen die vanaf 28 oktober twee maanden op een boot aan de Oosthavenkade zullen verblijven.

De gemeente leek geleerd te hebben van eerdere bijeenkomsten en had er een inloopavond van gemaakt; de toevloed van bezoekers werd er door gespreid en daarmee mogelijk ook de kritiek. Bovendien waren er verschillende ‘gesprekstafels’ waar bezoekers mee konden praten over verschillende onderwerpen als Leefbaarheid, Veiligheid en Vrijwilliger worden. En die communicatiestrategie leek te werken.

Uiteindelijk ging het niet zozeer over wel of geen vluchtelingen ‘voor de deur’, maar vertelden veel omwonenden vooral dat de gemeente weinig doet aan problemen in het gebied rond de Oosthavenkade en de Westhavenkade die al langer speelden. Problemen die alles te maken hebben met veiligheid en leefbaarheid; van het scheuren met auto’s, van onder meer de bruiloftsgasten van de feestzalen in het gebied, tot aan drugsgebruik en dealen. Van ernstige geluidsoverlast tot en met het openbaar je behoefte doen aan de Westhavenkade. Van prullenbakken die weggehaald zijn waardoor meer troep op straat belandt, tot aan de geringe zichtbaarheid van politie en de medewerkers van Handhaving in het gebied. En dan ook nog de eigen kinderen die nauwelijks aan een huis kunnen komen, koop of huur. Kortom, het ging vooral over andere dingen dan de asielzoekersboot, die er relatief kort blijft liggen.

De gespreksleiders van de gemeente namen er ‘notie van’, en toonden begrip maar konden niet echt komen met harde toezeggingen. Wel wordt er meer gesurveilleerd als de boot bevolkt is met vluchtelingen. Maar daarna?

Tenslotte, wie de social media volgt krijgt vooral weerstand mee, maar in de praktijk daarentegen was er veel enthousiasme om te komen helpen. Vanuit kerken en andere instellingen, maar ook vanuit individuele bewoners is er veel animo om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij of op de boot. Van kledingbank tot welkomstfeest, van taalhulp zijn tot luisterend oor, Vlaardingers zijn bereid bij te springen als de nood hoog is.