Categorie├źn

Service

Op zoek naar schilderijen van de Paletmanifestatie uit 1954

Op zoek naar schilderijen van de Paletmanifestatie uit 1954
Uit

Op zoek naar schilderijen van de Paletmanifestatie uit 1954

  • Redactie
  • 22-06-2021
  • Uit
Op zoek naar schilderijen van de Paletmanifestatie uit 1954
VLAARDINGEN - Vorig jaar kocht Museum Vlaardingen op een veiling het schilderij Research Laboratorium van de Levers Zeep Maatschappij. De Rotterdamse kunstenaar Ad Kikkert maakte dit werk speciaal voor de Paletmanifestatie, een schilderwedstrijd met tentoonstelling die in 1954 in Vlaardingen gehouden werd. Bekende kunstenaars uit heel Nederland kregen de uitnodiging om werken in te zenden met als thema ‘Vlaardingen, zoals het was – zoals het is en zoals het werkt’. In totaal waren er 129 kunstwerken te zien: 80 schilderijen en 49 overige werken, waaronder tekeningen, gouaches en aquarellen. 

De aankoop van het schilderij van Ad Kikkert is voor het museum de aanleiding om dit vooruitstrevende initiatief opnieuw een podium te bieden. Deze tentoonstelling zal komend najaar te zien zijn. Inmiddels zijn hiervoor al 21 werken opgespoord, maar daarmee zijn we er niet! Zo zoeken we onder meer naar de ‘Scheepswerf’ van kunstenaar Otto B. de Kat en ‘Vlaggetjesdag’ van schilder H. Fortuin, maar ook de inzendingen van acht Vlaardingse deelnemers waaronder Jaap Weiland (‘Aan de rivier’) Leen Dijkshoorn (‘Steegje aan de Kortedijk’) en Henk Plomp ('Afbraak aan de Schoolstraat’) ontbreken nog. 

Museum Vlaardingen vraagt u nu om hulp. Bent u in bezit van werk dat zeker op de Paletmanifestatie van ‘54 heeft gehangen of kent u mensen die mogelijk werk van de genoemde kunstenaars in bezit hebben? Neem contact op met gastconservator Henk Horsten en conservator Frank de Hoog via [email protected]

Kijk op www.museumvlaardingen.nl voor de lijst met alle werken die op de Paletmanifestatie hebben gehangen.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →