Categorieën

Service

Partijen luiden noodklok over veiligheid centrum

Partijen luiden noodklok over veiligheid centrum
Politiek

Partijen luiden noodklok over veiligheid centrum

  • Redactie
  • 22-02-2024
  • Politiek
Partijen luiden noodklok over veiligheid centrum

VLAARDINGEN - Als het volgende week aan de fracties van Heel de Stad en Beter voor Vlaardingen ligt, dan is er binnen een week op het Liesveld en het Veerplein permanent toezicht in de avonduren. Dat is de strekking van een motie die ingediend wordt op de raadsvergadering van 29 februari.

Twee weken geleden, op 8 februari, is het voorstel al besproken in een raadscommissie en niet iedereen was daar even ‘gelukkig mee’. Burgemeester Bert Wijbenga ontraadde de motie, omdat hij vindt dat die suggereert dat er geen aandacht gaat van politie en Handhaving & Toezicht naar plekken waar inwoners van Vlaardingen het als onveilig ervaren.

,,Ik wil heel graag dat we niet een karikatuur maken van de stad’’, aldus burgemeester Wijbenga in de raadscommissie. ,,Ik vind het niet zo erg dat er een wat rauwe rand aan die stad zit. Maar ik vind het wel erg als mensen die stad niet meer in durven. Ik vind echter wel dat mensen bereid moeten zijn het te melden, anders wordt het een beetje geruchten, een beetje ouwehoeren, kantinepraat en dat moeten we niet doen. Ik wil heel hard lopen voor deze stad, maar mensen moeten wel de bereidheid hebben om te zeggen: daar en daar ben ik toen lastig gevallen, of en daar en daar is het heel onprettig.’’

Wijbenga wil dus concrete voorbeelden en de week erna werd hij zo’n beetje op zijn wenken bediend. In één nacht waren bij een redelijk aantal winkels en horecazaken in het centrum de nodige ruiten vernield.

Wie er ook werk van gemaakt heeft, en mede-indiener van de motie is, is Marco van Unen van Beter voor Vlaardingen. Van Unen vond het in de raadscommissie al een slechte zaak dat je nauwelijks meer kunt nagaan wie nou eigenlijk de wijkagent is, van diverse wijken. Hij ging ook nog eens zelf naar het Veerplein en het Liesveld de afgelopen week, na de nodige meldingen te hebben gehad over onveilige situaties. Hij trof er groepen hangjongeren, er werd her en der alcohol op straat genuttigd, en maakte het op een vervelende manier naroepen van vrouwen mee. Dat het door veel centrumbezoekers als onveilig ervaren wordt is dan ook geen verrassing voor hem.

Het organiseren tenslotte van meer en permanent toezicht op het Liesveld en Veerplein in de avonduren lijkt een lastige zaak. Die inzet gaat doorgaans ten koste van toezicht op plekken elders, want er kan niet zonder meer een ‘extra blik’ politieagenten en handhavers opengetrokken worden. De burgemeester pleit voor een flexibele inzet van politie en handhaving, en geeft aan dat er ook nu al hard gewerkt wordt om de stad veiliger te maken. Ron Boers van Heel de Stad en Marco van Unen van Beter voor Vlaardingen willen meer dan dat, en zichtbare actie in het centrum. Of er een meerderheid is voor de motie is afwachten.