Categorieën

Service

Plannen nieuw kabinet ongunstig voor gemeente Vlaardingen

Plannen nieuw kabinet ongunstig voor gemeente Vlaardingen
Nieuws

Plannen nieuw kabinet ongunstig voor gemeente Vlaardingen

  • Redactie
  • 16-05-2024
  • Nieuws
Plannen nieuw kabinet ongunstig voor gemeente Vlaardingen

VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen zoekt 10 straten die van het aardgas af willen, aldus een persbericht van afgelopen week. Het lijkt allemaal gunstig voor woningbezitters, want je wordt gratis begeleid en ook is er maximaal 1500 euro investeringssubsidie te ‘verdienen’. Of dat allemaal door kan gaan is echter met een landelijke regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB nog maar de vraag. Die vier partijen presenteerden vandaag hun plannen op hoofdlijnen voor een nieuw te vormen kabinet. En daarin krijgen niet alleen gemeenten minder geld in de komende jaren, maar ook wordt er geschrapt in allerlei subsidies.

Zo vervalt de salderingsregeling voor zonnepanelen, waarbij je jouw energiegebruik kunt wegstrepen tegen de energie die je opwekt. En dat kost de burger geld. Daarnaast vervalt ook de verplichting voor een (hybride) warmtepomp, als je cv-ketel vanaf 2026 vervangen moet worden. Da’s dan weer gunstig voor je portemonnee. Maar niet echt een stimulans om deel te nemen aan het project aardgasvrije woning van de gemeente Vlaardingen; de investeringskosten zijn voor inwoners namelijk fors. En dat wordt duurder als je bij het aardgasvrij maken van je woning energie ontvangt uit het Warmtenet, waarbij je afhankelijk bent van één leverancier. Voor het klimaat is het tenslotte al helemaal niet gunstig; de winning en het stoken van aardgas levert nu eenmaal meer schade op voor het klimaat.

Wat energie betreft wil de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB ook nog eens vier nieuwe kerncentrales in plaats van de eerder beoogde twee. Aangezien de Maasvlakte als één van de mogelijke plekken hiervoor is genoemd kan het uitzicht voor onze stad zomaar, in relatief korte tijd, veranderen. Letterlijk en figuurlijk.

Ook is het nog maar de vraag wat de gemeente Vlaardingen zich nog allemaal kan veroorloven ‘straks’. Er waren al plannen om vanaf 2027 het geld dat gemeenten uit het gemeentefonds krijgen aan te passen; volgens de laatste berekening zou dat al slecht uitpakken. de PVV,VVD,NSC en BBB gaan daar nog een schepje bovenop doen: nog minder geld uit het gemeentefonds, maar ook bezuinigingen op onder meer zorg en onderwijs. De hoeveelheid werk voor een gemeente als Vlaardingen wordt er niet minder om, maar het geld dus wel.

De cultuursector, en dus bijvoorbeeld de Stadsgehoorzaal, krijgt het ook zwaarder. De lagere btw op theaterkaarten vervalt, en dat betekent dat het duurder wordt om naar een voorstelling te gaan. De vraag is of u als bezoeker dat wel wil betalen, en of de gemeente dan nog eens financieel bij moet springen.

De verwachting is dat er in het collegeprogramma ‘Groei en Bloei voor Vlaardingen’ behoorlijk geschrapt moet worden, want zo groot zijn de reserves niet. En ook een forse verhoging van de gemeentelijke belastingen wordt niet uitgesloten. Tenslotte wordt ook een streep gehaald door de Spreidingswet waardoor mogelijk ruim 300 extra asielzoekers niet in Vlaardingen opgevangen hoeven worden. Er moet echter nog voor de rechter, en in de internationale samenwerking, blijken of alle voorgestelde asielmaatregelen wel door kunnen gaan.