Categorie├źn

Service

Plannen voor de Binnenstad nauwelijks concreet

Plannen voor de Binnenstad nauwelijks concreet
Nieuws

Plannen voor de Binnenstad nauwelijks concreet

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 03-11-2016
  • Nieuws
Plannen voor de Binnenstad nauwelijks concreet
VLAARDINGEN – Meer bezoekers naar de binnenstad ‘lokken’ en die langer vasthouden. Dat is één van de prioriteiten die staat beschreven in de (concept) Kadernota Binnenstad die het college van burgemeester en wethouders deze week uitbracht. Om de gestelde doelen te bereiken moet de binnenstad van Vlaardingen wel wat aantrekkelijker worden; er is nu nog teveel sprake van leegstand en het aantal beschikbare vierkante meters winkelruimte is te groot, aldus de Kadernota. Sommige delen van het Centrum moeten een andere bestemming krijgen, meer een mix van wonen en werken, waarbij leegstaande panden hun winkelbestemming verliezen. Daarbij moet de binnenstad aantrekkelijker worden om te verblijven voor langere tijd.

De Kadernota geeft aan dat de belangrijkste betrokkenen bij de binnenstad, de zogeheten ‘stakeholders’  gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen en de handen ineen moeten slaan. Stevige taal, zo lijkt het, maar zolang leegstand als verliespost van de belasting aftrekbaar is, lijkt de noodzaak om de huren van leegstaande winkelpanden te verlagen te ontbreken. Een maandelijkse huur van rond de €5000 voor een winkelpand aan het Liesveld is daarmee voor een startende ondernemer nog een te groot risico. Daar komen dan nog de energielasten en andere kosten bij.

Exclusief de begeleidende brief en de bijlagen, gaat het hier om een nota van slechts vijf pagina’s waarin vooral zaken benoemd staan die al eens eerder in raadsverband besproken zijn. Concrete doelen worden nauwelijks omschreven, wel is er sprake van ‘oplossingsrichtingen’; het parkeren moet bijvoorbeeld ‘vriendelijker’ , maar dat de parkeertarieven omlaag moeten wordt nog niet helder benoemd.

Het grotere aantal bezoekers, genoemd wordt een percentage van 5%, moet volgens de Kadernota gerealiseerd zijn in 2021. De kans is groot dat dit effect al bereikt zal worden door de huidige aantrekkende economie; daar lijken dus geen maatregelen vanuit de gemeente voor nodig. Het mag daarom wel wat ambitieuzer, waarbij niet de economie maar snelle en praktische maatregelen, al of niet afgedwongen bij alle betrokkenen, leidend zijn.

Op 22 november zal de Kadernota in een oriënterende raadsvergadering besproken worden. Daar zullen ook andere betrokkenen, waaronder vastgoedeigenaren aanschuiven om te vertellen welke plannen zij hebben.