Categorie├źn

Service

Politie waarschuwt voor 'coronababbeltruc'

Politie waarschuwt voor 'coronababbeltruc'
112

Politie waarschuwt voor 'coronababbeltruc'

  • Redactie
  • 09-10-2020
  • 112
Politie waarschuwt voor 'coronababbeltruc'
VLAARDINGEN - De politie krijgt de afgelopen weken meerdere meldingen van babbeltruc ‘s waarbij over het algemeen oudere bewoners het slachtoffer worden. Vaak worden met een smoes pincodes of andere gegevens ontfutseld, waarbij vaak grotere bedragen van deze kwetsbare groep wordt afgepakt. Een ontzettend laf delict dat naast het financiële aspect ook veel met het vertrouwen van deze oudere mensen doet.

Zo ook donderdag 8 oktober in Hoek van Holland waarbij een 86-jarige bewoner van de President JV Wierdsmastraat ernstig gedupeerd werd. Omstreeks  18.40 uur liep een vrouw met de man mee naar zijn woning en verklaarde dat zij vanwege Corona de woning moest ontsmetten. De man was daardoor wat overdonderd en liet de vrouw binnen. Na vijftien minuten vertrok de vrouw weer en ontdekte de man tot zijn ontzetting dat zij een portemonnee met 4.000 euro had meegenomen.

Corona-ontsmettingen

Ook dinsdag 29 september was het raak bij een oudere bewoonster van de Burgemeester Pruissingel in Vlaardingen. Ook hier meldde zich een vrouw met een verhaal over Corona. Hier bleef het bij een poging omdat zij kennelijk niet de gelegenheid kreeg om haar slag te slaan. Een goede week eerder een vergelijkbaar incident aan de Fuutstraat eveneens in Vlaardingen. Hier wilden twee vrouwen naar het toilet. De bewoonster, slechtziend en slechthorend wist de dames buiten de deur te houden, maar het toont andermaal aan dat dergelijke verdachten in wisselende samenstelling kwetsbare ouderen uitzoeken en beroven van zuur verdiende spaarcentjes of juwelen die een emotionele waarde hebben.

Ook in Schiedam was het de afgelopen dagen raak. Donderdag 8 oktober bij een bewoner van de ’s Gravelandseweg. Hier was het verhaal dat de vrouw die bij haar aanbelde de boel vanwege Corona moest ontsmetten in opdracht van een verzorgingstehuis. Hiervan zou een brief gestuurd zijn, wat uiteraard niet het geval was. De dame was gelukkig alert om de vrouw de deur te wijzen. Eind september aan de François Haverschmidtlaan werd er aangebeld. De vrouw die voor de deur stond vertelde van de zorg te zijn en wat informatie kwam geven. Vervolgens werd zij binnen gelaten en ging de vrouw met de oudere bewoonster in de woonkamer zitten. De vrouw moest, zoals zij vertelde de longen van de bewoonster beluisteren en stelde voor dit in de slaapkamer te doen. De vrouw heeft toen de longen beluisterd met een stethoscoop. Na afloop vertelde zij dat haar longen goed klonken en is vervolgens weer vertrokken. Later bleek dat er in een onbewaakt ogenblik toch 250 euro uit een kast was gehaald. Zo zjin er tal van voorbeelden te bedenken, waarbij de Coronasmoes er momenteel wel uitspringt.

Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.