Categorie├źn

Service

Politie zoekt camerabeelden

Politie zoekt camerabeelden
112

Politie zoekt camerabeelden

  • Redactie
  • 07-03-2021
  • 112
Politie zoekt camerabeelden
VLAARDINGEN - Veel ondernemers en inwoners gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’.

Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met ‘Camera in Beeld’ kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. 

Niet verboden, wel regels

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier regels aan verbonden. Bijvoorbeeld:

Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.

Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen deze voor derden niet bereikbaar zijn.

U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.

Heeft u een camera en deze nog niet aangemeld? Kijk op www.politie.nl