Categorieën

Service

Rapport spreekt van ernstige misdragingen asielzoekers

Rapport spreekt van ernstige misdragingen asielzoekers
Politiek

Rapport spreekt van ernstige misdragingen asielzoekers

  • Redactie
  • 02-02-2022
  • Politiek
Rapport spreekt van ernstige misdragingen asielzoekers
VLAARDINGEN - Dertien van de zeventig asielzoekers zijn sinds de komst van de asielboot naar Vlaardingen overgeplaatst vanwege ernstige misdragingen. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente over het wel en wee aan boord van 'De Amsterdam'. Het rapport kwam vandaag naar buiten. ONS.Vlaardingen zette het integraal op de eigen website. ,,Als wij niet om een debat in de gemeenteraad hadden gevraagd, was deze informatie nooit naar buiten gekomen'', aldus de partij.

Donderdag 3 februari debatteert de raad dus op verzoek van ONS.Vlaardingen over de vraag of het schip wel of niet mag blijven. De raad gaf vorig jaar slechts toestemming voor een verblijf van acht weken. Dat werd na 'een aanwijzing' door voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol door het college van burgemeester en wethouders met een half jaar verlengd. Onlangs bleek echter dat die 'aanwijzing' geen enkele rechtsgeldigheid had. De raad moet nu alsnog een besluit nemen over de toekomst van het schip en de asielzoekers in Vlaardingen.

Dat er sprake blijkt te zijn van forse overlast en misdragingen door de asielzoekers is voor ONS.Vlaardingen reden om een motie in te dienen de boot binnen veertien dagen weg te sturen. ,,Er zijn van de zeventig asielzoekers dertien van de boot gehaald en elders geplaatst, dat is bijna twintig procent. Twee hiervan hebben een 'strafrechtelijke verdenking' gekregen. Vlaardingen heeft zijn steentje bijgedragen, nu is het tijd dat een andere gemeente dit overneemt, aldus ONS.