Categorieën

Service

RTHA in top CO2-reductie luchthavens

RTHA in top CO2-reductie luchthavens
Nieuws

RTHA in top CO2-reductie luchthavens

  • Ingezonden mededeling
  • 06-12-2023
  • Nieuws
RTHA in top CO2-reductie luchthavens

VLAARDINGEN - Vandaag heeft Rotterdam The Hague Airport (RTHA) het hoogste certificaat ontvangen binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA)- programma. Tijdens de COP28, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, introduceerde de internationale non-profitorganisatie Airports Council International (ACI) het nieuwe certificeringsniveau, Level 5. Wereldwijd zijn er meer dan 500 luchthavens aangesloten bij het ACA-programma. RTHA behoort tot de eerste tien luchthavens die dit hoogste niveau hebben behaald, evenals Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport.

Wilma van Dijk, Algemeen Directeur RTHA: ,,Het behalen van de Level 5-accreditatie bevestigt onze inzet om zowel de CO2-uitstoot van de luchthaven als die van onze partners te verminderen. We zijn ongelofelijk trots op het behalen van dit certificaat en het markeert een mijlpaal in onze inspanningen voor duurzaamheid.’’

Level 5-accreditatie

Airport Carbon Accreditation is een wereldwijde industriestandaard waarmee luchthavens hun CO2-voetafdruk in kaart brengen en uitstoot verminderen in lijn met internationale klimaatafspraken, zoals het Klimaatakkoord van Parijs. RTHA werd in 2021 direct bij de eerste accreditatie op het toenmalig hoogste niveau, Level 4+, geaccrediteerd. Met de recente Level 5-accreditatie heeft RTHA aangetoond aanzienlijke CO2- uitstootvermindering te hebben gerealiseerd sinds 2010, namelijk een reductie van meer dan 90 procent voor scope 1 en 2. Deze scopes betreffen de emissies van de luchthaven zelf. De nieuwe accreditatie benadrukt niet alleen de inspanningen van RTHA om de eigen CO2- uitstoot te verminderen, maar ook de toewijding om de CO2-uitstoot van zogeheten scope 3 emissies van ketenpartners en vliegen te verminderen. To70, een onafhankelijke partij gespecialiseerd in onderzoeks- en adviesdiensten in de luchtvaartsector, heeft de CO2- voetafdruk, duurzaamheidsstrategie en contracten van RTHA geverifieerd.

Minder uitstoot luchthaven

De emissies op de luchthaven zijn onder andere teruggebracht door de geleidelijke afschaffing van gas, inkoop en opwekking van groene stroom met ruim 37.000 zonnepanelen, elektrificatie van voertuigen op het platform en het gebruik van de fossielvrije brandstof HVO100 in de luchthavenoperatie voor voertuigen die nog niet elektrisch zijn, zoals bijvoorbeeld de crashtender van de Luchthavenbrandweer. Ook zijn de taxi’s van de luchthaven elektrisch en zet RTHA in op hergebruik van reststromen en grondstoffen, bijvoorbeeld door het hergebruiken van gerecycled asfalt in de taxibaan.

Stimuleren verduurzaming luchtvaart

,,De grootste uitdaging in de luchtvaartsector is het verminderen van uitstoot door vliegen. We zetten ons in om deze scope 3 uitstoot samen met ketenpartners te verminderen en de luchthaven klaar te maken voor nieuwe energiedragers’’, zegt Michelle Samson, Manager Strategie, Duurzaamheid en Innovatie van RTHA.

Op de korte en middellange termijn stimuleert RTHA vlootvernieuwing en versnelt de luchthaven de bijmenging van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Zo heeft de luchthaven recent een overeenkomst getekend om met ingang van 2024 in alle vliegtuigen die tanken op RTHA duurzame vliegtuigbrandstof bij te gaan mengen. Op de lange termijn is waterstof en elektrisch vliegen kansrijk om luchtvaart verder te verduurzamen. RTHA stimuleert deze transitie als proeftuin voor innovatie in diverse pilots en onderzoekstrajecten.


Rotterdam The Hague Airport

Airportplein 60, Rotterdam

Meer over Rotterdam The Hague Airport →