Categorieën

Service

Stadsgehoorzaal kijkt vol trots terug op Moestuin Festival

Stadsgehoorzaal kijkt vol trots terug op Moestuin Festival
Uit

Stadsgehoorzaal kijkt vol trots terug op Moestuin Festival

  • Redactie
  • 20-06-2022
  • Uit
Stadsgehoorzaal kijkt vol trots terug op Moestuin Festival

fotografie: Jan Thijssen

VLAARDINGEN - Op zaterdag 18 juni opende de Stadsgehoorzaal haar deuren voor de derde editie van het wereldse Moestuin Festival. Na een spectaculaire opening door Sambaband Orisamba in de zomerse zon op de Schiedamseweg betraden de honderden bezoekers het theater, waar zij zich direct op zeven werelddelen tegelijkertijd waanden. Het festivalprogramma bestond uit meer dan twintig onderdelen, waardoor er de gehele dag van 16:00 tot maar liefst 23:00 uur overal in het gebouw muziek, theater, dans, workshops, hapjes en drankjes te ontdekken waren. 

Kijken, horen en proeven van andere culturen

Tijdens het Moestuin Festival werd, net als bij de voorgaande edities, de culturele diversiteit van Vlaardingen gevierd. Bezoekers, deelnemers en organisatoren met verschillende achtergronden kwamen samen voor bijzondere ontmoetingen, optredens en momenten om meer over elkaar te leren. Zo kon men op het Eetplein in de Beneden Foyer de smaken van tien verschillende landen ontdekken en klonken in de Harmonie uiteenlopende klanken van vier bands met studenten van de opleiding Wereldmuziek van Codarts Rotterdam. De Boven Foyer was omgetoverd tot een zomers plein waar bezoekers konden kijken naar én deelnemen aan verschillende demo’s en workshops door Ierse dansschool Celtic Swing, Turkse muziekgroep ÇAĞDAŞ, buikdanseres Corrie van der Graaf en Capoeira dansers van OriSamba. In de aanliggende Huiskamer kon iedereen op visite in een Surinaamse huiskamer, waar meer verteld werd over de inrichting, kleding, tradities en cultuur. 

Grote namen

In de Grote Zaal konden bezoekers twee unieke voorstellingen beleven. ’s Middags betraden de vrouwen van het Rotterdamse gezelschap Women Connected het toneel voor de indrukwekkende en krachtige voorstelling ‘Het Succes van Chahrazad’. ’s Avonds was het tijd om te lachen met stand-up comedian Murth Mossel. Hij opende zijn show met het uitspreken van zijn waardering voor het festival en benadrukte hoe belangrijk het is dat de verschillende culturen in Vlaardingen samengebracht worden tijdens dit evenement. Daarna bezorgde hij de volledige zaal uiteraard de slappe lach, waardoor iedereen vol vrolijke energie door kon naar Zing Nederlands Met Me in de Boven Foyer. Muzikale duo Maral & Daan motiveerden daar alle bezoekers om uit volle borst mee te zingen met elf Nederlandse Tophits van o.a. Van Dik Hout, Guus Meeuwis en S10. Ondanks de warmte eindigde dit meezingmoment in een enthousiaste polonaise. De sambaband nam het publiek vervolgens mee naar de Harmonie voor een knallende festivalafsluiting door 14-koppige band Étoiles Électriques. Zij staken de klanken van het Midden-Oosten in een Westers jasje, waardoor iedereen met de voeten van de vloer ging. Na afloop van het optreden kreeg de band een overweldigend applaus. 

Uiteenlopende activiteiten

Tussen de grote programmaonderdelen door was er voor de bezoekers ook nog een groot aantal kleinere activiteiten te ondernemen, waaronder de feestelijke band #Muziek_en_lol die hun allerlaatste optreden ooit gaven, een handlezeres, een henna kunstenares, een nagelstylist, een haarvlechter en een sneltekenaar. Het uitgebreide festivalprogramma en de enthousiaste medewerkers die rondliepen zorgden ervoor dat iedere bezoeker het theater in feeststemming weer verliet. De Stadsgehoorzaal dankt alle bezoekers, medewerkers en artiesten voor hun bijdrage aan deze derde editie van het Moestuin Festival. 

Het festival werd tevens mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van De Club van 200, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Gemeente Vlaardingen, Stichting De Groot Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, J.E. Jurriaanse Stichting en de Van der Mandele Stichting.

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →