Categorie├źn

Service

Streekmuseum zet belangrijke stappen voor toekomst

Streekmuseum zet belangrijke stappen voor toekomst
Uit

Streekmuseum zet belangrijke stappen voor toekomst

  • Redactie
  • 26-02-2022
  • Uit
Streekmuseum zet belangrijke stappen voor toekomst

Kruidenierswinkel anno 1900; (homepage: huiskamer van rond 1900); foto's: Hans Bakker


VLAARDINGEN - Streekmuseum Jan Anderson blijft open. Dat stelt het museum zelf, na het maken van afspraken met verschillende instellingen, die de toekomst van de persoonlijke verzamelingen van Jan Anderson verzekeren.

De eerste partij waarmee het streekmuseum in gesprek ging was Erfgoedhuis Zuid-Holland. Dat ondersteunt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behoud, benutten en beleven van erfgoed. Het Ergoedhuis Zuid-Holland gaf aan dat de collectie van Jan Anderson 'zeer waardevol' is. En daarmee de moeite van het conserveren waard. 

Daarop werd de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ingeschakeld. Dat onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderschreef na enkele gesprekken en bezoeken ook de waarde van de verzameling van Jan Anderson. Een volgende stap was het aantrekken van Gerard Rooijakkers, oud-hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de Universiteit van Amsterdam. Gezamenlijk gaan deze partijen nu werk maken van het behoud van het streekmuseum. De ambitie is om de komende 25 jaar de gehele verzameling te bewaren en digitaal vast te leggen. Studenten van Reinwardt Academie, Hogeschool voor de Kunsten gaan lessen volgen en opdrachten uitvoeren in het streekmuseum. "Tevens zijn wij begonnen met het opnemen van gesprekken waarin Jan Anderson vertelt over zijn persoonlijke verzamelingen", aldus een kennisgeving van het museum. "Zeer gedetailleerde gesprekken, zodat voor het nageslacht zijn kennis nooit verloren zal gaan."

Al met al stelt het museum ervan overtuigd te zijn belangrijke stappen voor de toekomst gemaakt te hebben.