Categorieën

Service

Taal in je lokaal

Taal in je lokaal
Onderwijs

Taal in je lokaal

  • Redactie
  • 24-01-2024
  • Onderwijs
Taal in je lokaal

Deelnemers werden meegenomen in het creëren van een geletterde omgeving; foto: Aanzet

VLAARDINGEN - Op woensdagmiddag 17 januari heeft Stichting Aanzet in samenwerking met Team Taal en Cultuur de jaarlijkse NT2 conferentie georganiseerd in opdracht van Gemeente Vlaardingen. Professionals die werken met kinderen die het Nederlands als tweede taal hebben, waren welkom tijdens de conferentie met als thema ‘Taal in je lokaal!’

De conferentie begon met een lezing, gegeven door Denise Bontje over 'Taal anno nu'. Na de lezing was er onder het genot van een hapje en drankje gelegenheid om kort te netwerken met de aanwezige professionals. Vervolgens konden de aanwezigen aansluiten bij één van de drie workshops:

In deze workshop wordt gewerkt vanuit bestaande taalmethodes aan verschillende theaterwerkvormen, zowel voor de onder- midden- als bovenbouw. De taal wordt fysiek gemaakt waarbij de verbeelding steeds voorop staat. Het was een actieve workshop met voorbeelden die direct toepasbaar zijn in de klas.

Deelnemers werden meegenomen in het creëren van een geletterde omgeving; een groep vol met verhalen en teksten, die jonge kinderen uitnodigt om te lezen en te schrijven. Met onderwerpen zoals: welke dagelijkse activiteiten lokken lezen en schrijven van kinderen uit? Hoe kan je in het (rollen)spel de geletterde ontwikkeling stimuleren en welke activiteiten nodigen hiertoe nog meer uit? Wat zijn de fasen in ontluikende en beginnende geletterdheid en hoe geef je meer aandacht aan hun eigen 'teksten'.

Tijdens deze praktische workshop zijn diverse digitale leermiddelen die passen bij het ondersteunen van de taalontwikkeling in de groep bekeken. Er waren materialen voor kinderen van nul tot twaalf jaar en er was voldoende ruimte om vragen te stellen en te proberen.

Stichting Aanzet

Van Beethovensingel 126, Vlaardingen

Meer over Stichting Aanzet →