Categorieën

Service

Tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen in Streekmuseum

Tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen in Streekmuseum
Uit

Tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen in Streekmuseum

  • Redactie
  • 12-04-2023
  • Uit
Tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen in Streekmuseum

De gevelsteen van het Hof van Ruytenburch te zien in het Streekmuseum.

VLAARDINGEN - In het Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50 is een tentoonstelling te zien over 750 jaar Vlaardingen. Het Streekmuseum toont in deze tentoonstelling de geschiedenis van Vlaardingen.

Voordat Vlaardingen zijn stadsrechten verkreeg kwam Willibrord in opdracht van de Paus van uit Ierland naar Vlaardingen om een houten kerkje op de Markt te stichten. Na de tolheffing van Dirk III in 1018, gaf graaf Floris de Vijfde de zo verlangde stadsrechten waardoor de bewoners in geheel Holland de goederen belastingvrij konden aanbieden. Floris had in Vlaardingen zijn Hof.

De belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen was de koopvaardij op de Oostzeelanden en de landbouw in de stad en rondom Vlaardinger-Ambacht. Later kwam de visserij als motor voor de stad en groeide Vlaardingen uit als de grootste en belangrijkste vissershaven van Nederland. Niet alleen de visserij was belangrijk ook het ‘Vlaardings lekkers’ zoals de ijsmoppen, ijzerkoekjes, de broeder, van Toor Schelvispekel en de haring koekjes van Patisserie Royal.

Te zien zijn materialen die het museum heeft ontvangen van de verschillende burgemeesters. Veel historisch materiaal wordt getoond zoals de vlag van de Willem de Zwijger Padvindersgroep welke zij van Prins Hendrik hebben ontvangen. Tevens tonen wij naoorlogse successen, zoals het Kolpabad met een 50 mtr. wedstrijdbad (gebruikt door de Olympische zwemploeg in 1956). De Stadsgehoorzaal, die geen schouwburg mocht worden genoemd, de Beneluxtunnel welke werd bemand met de overbodig geworden melkboeren en tevens het Holy Ziekenhuis.

Tenslotte de Rederijkers vanaf 1517, de Tol van 1809, de vier nieuwe molens aan de Galgkade en de trekschuit uit de 17e eeuw. De tentoonstelling in het Streekmuseum Jan Anderson toont in 48 vitrines, voor elk wat wils de geschiedenis van Vlaardingen. Het museum is de gehele ‘Feestmaand’ mei iedere middag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. De toegang is gratis.