Categorie├źn

Service

Tentoonstelling in het ruim van de Balder

Tentoonstelling in het ruim van de Balder
Uit

Tentoonstelling in het ruim van de Balder

  • Redactie
  • 16-05-2022
  • Uit
Tentoonstelling in het ruim van de Balder
VLAARDINGEN - In het ruim van de historische Zeillogger VL.92 Balder is een nieuwe tentoonstelling te zien: 150 jaar Nieuwe Waterweg. De Nieuwe Waterweg is het laatste stuk verbinding van Rotterdam met de zee. De lengte van de doorgraving van de duinen bij Hoek van Holland bedroeg 4,3 kilometer. Pieter Caland bedacht hiervoor het plan. De uitvoering van de werken begon op 23 januari 1864 met werkzaamheden op het strand en in de zee. Met de doorgraving kon vanwege de nodige onteigeningen pas in 1865 worden begonnen. Het begin van de doorgraving werd plechtig ingeluid toen op 31 oktober 1866 de Prins van Oranje de eerste spa ter verbetering van de waterweg van Rotterdam naar zee in de grond stak.

De tentoonstelling over de bouw van de Nieuwe Waterweg is weergegeven op achttien panelen. Ze tonen het proces van graven tot de eerste doorvaart (vermoedelijk) op 9 maart 1872 van het eerste zeeschip de Harwichboot Richard Young. Hoewel er reeds eerder al enkele haringloggers waren gepasseerd. Deze verbinding is voor de vissersvaart een geweldige uitkomst. De loggers en andere vissersschepen kunnen nu rechtstreeks naar zee om te vissen op de haring. Vlaardingen kreeg hiermee een perfecte verbinding met zee.

De tentoonstelling is te zien in het ruim van de Balder tegenover Museum Vlaardfingen aan de Westhavenkade 50 op donderdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur. 

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →