Categorieën

Service

The Upside: Cora in de film

The Upside: Cora in de film
Nieuws

The Upside: Cora in de film

  • Cora Vlug
  • 27-06-2021
  • Nieuws
The Upside: Cora in de film
VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Eén van m’n favoriete films is de 2011 Franse film “Intouchables”. Hier in ons dorpsbioscoopje gezien en daarna nog de nodige keren op tv. Het waar gebeurde verhaal van een Franse rijke aristocraat, die door een paragliden ongeluk ernstig verlamd raakt. Hij gaat op zoek naar een verzorger, voor dag en nacht, altijd paraat. Na vele gesprekken met gediplomeerde en ervaring rijke sollicitanten neemt hij een man in dienst die eigenlijk alleen maar komt solliciteren omdat hij moet van de reclasseringsambtenaar. Hij komt net uit de gevangenis, heeft een lang strafblad en is niet bepaald het “verzorgende type”. Er ontstaat een band tussen de twee mannen die niemand had verwacht. Ze zijn vrienden voor het leven, tot de dag van vandaag. Schitterende film.   

Hollywood heeft van deze film een Amerikaanse versie gemaakt in 2017. “The Upside”. Kan nooit beter worden dan de Franse versie, dacht ik. Ik wacht wel tot deze een keer op de tv verschijnt, dan kijk ik wel. Ik heb al eerder over deze film geschreven in mijn Vlaardingers In Den Vreemde verhaal, maar toen had ik de film nog niet gezien. De opnames waren toen in volle gang, niet ver van ons dorp.

Hoofdrolspelers “Breaking Bad” acteur Bryan Cranston, komiek/acteur Kevin Hart, Nicole Kidman en Julianna Margulies (ER en the Good Wife). De opnames worden grotendeels gemaakt in New York City. Phillip woont in een Manhattan Penthouse met uitzicht over NYC. Precies zo’n stulpje waar ik weleens een maandje zou willen vertoeven om de City that never sleeps te kunnen beleven. Dell komt uit een heel andere wijk van New York en valt dus met z’n neus in de boter. De laatste 15 minuten van de film komt Philadelphia heel even in beeld. Ook wordt er gefilmd in de omgeving waar wij wonen en waar ik regelmatig een lange wandeling maak langs de Delaware Rivier. Een prachtige omgeving voor een happy end.

 We wonen een uurtje rijden van Philadelphia. Onze oudste zoon met gezin, woont en werkt in Philadelphia. Er zijn wel meer bekende films opgenomen in deze stad. Of je nu een fan bent of niet, maar iedereen kent wel de beroemde Sylvester Stallone’s Rocky scène op de trappen van het prachtige Art Museum. Er staat een levensgroot Rocky standbeeld naast de trappen van het museum. Een echte toeristen trekker, samen op de foto met het Rocky beeld. Natuurlijk ook de trappen voor het museum oprennen, met de armen in de lucht, juichend van het uitzicht over de Benjamin Franklin Parkway genieten.  Philadelphia, ingeklemd tussen New York en Washington DC, wordt door vele reizigers overgeslagen. Zonde, want deze stad zit vol historie. The fourth of July oftewel Onafhankelijkheidsdag. De Onafhankelijkheidsverklaring is getekend in 1776 te Philadelphia in Independence Hall. Opgesteld door Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin en Roger Sherman. De lokale bevolking noemt hun stad Philly. Bekende films, opgenomen in Philadelphia zijn “Robocop, “Hairspray, “Silence of the Lambs en Dressed to Kill om er maar een paar te noemen. En de film “Philadelphia” is uiteraard ook in Philly opgenomen.

Wij wonen in Bucks County, wat de achtergrond was voor de films “Lady in the Water, “Signs en “Transformers. The 2002 thriller Signs, met in de hoofdrol Mel Gibson, is niet ver van onze achtertuin opgenomen. We wonen 5 minuten van een Land- en Tuinbouw Universiteit. Deze universiteit heeft een gigantisch grondgebied met bos en weidelandschap voor koeien, paarden en tuinbouw. De opnamen voor de film “Signs zijn hier gemaakt. Het grootste deel in en om een enorm groot en griezelig dichtbegroeid maisveld. Ik heb de film nooit gezien. Ik ben geen fan van science fiction films. “Molly Maguires, “The Village en “Marley and Me” zijn opgenomen in naburige dorpjes en natuurgebieden.

Zo’n 20 minuten van ons huis ligt het pittoreske dorpje Lumberville.  Als je vergeet te remmen ben je er al voorbij. Het laatste kwartiertje van The Upside is hier opgenomen. De hele “cast and crew” was uitgerukt naar Lumberville. Verzamelpunt was The Black Bass Hotel. Een 18e -eeuwse Inn met een schitterend uitzicht over de Delaware Rivier, stroomafwaarts van de imposante stalen voetgangersbrug Lumberville-Raven Rock. De herberg werd gebouwd in de jaren rond 1740. Vele beroemde gasten hebben hier de nacht doorgebracht op 1 oor, zoals Liza Minelli, Ethel Merman, Marlon Brando, Carlos Santana en één of twee presidenten over de eeuwen heen. Nu het decor voor de slotscènes van the Upside.

Een paar agenten hielden op een afstand een oogje in het zeil, voor het geval het geheime nieuws was uitgelekt en men massaal een glimp wilde opvangen van Nicole, Bryan of Kevin. Alles verliep rustig en volgens plan. Het nieuws stond de volgende dag in de krant, toen de “cast and crew” allang weer waren vertrokken. Ook de General Store, waar de tijd zo’n 100 jaar heeft stilgestaan is een perfect decor voor een paar korte scènes in deze film. Hawk Mountain Sanctuary, boven op de Blue Mountain, is de slotscène. Het reservaat dat wereldwijd bekend staat als het eerste en langste toevluchtsoord voor roofvogels, met uitkijkposten waar duizenden pelgrims elk najaar op pelgrimstocht gaan om de passerende roofvogeltrek te observeren. In de laatste minuten van de film kijken Phillip en Dell samen over dit indrukwekkende landschap. Ze blijven vrienden voor het leven.

De film is geen daverend succes geworden in de bioskoop. Maar met een budget van 37,5 miljoen en een opbrengst van 126 miljoen, niet slecht. Nu ook te streamen in Nederland, op DVD en ik denk ook op Netflix. Mocht je gaan kijken, let dan goed op, de laatste 15 minuten van de film. Ook al zijn het maar een paar scènes en voorbij voordat je er erg in hebt. Spoel even terug, zet het beeld even stil. Dit is “my neck of the woods”, dit is mijn thuis.